Savaş döneminde kadın ve aile : 1768-1774 Osmanlı-Rus Harbi’nde İstanbul - Güler, Nuray Urkaç (My University, 2022)
1768-1774 Osmanlı-Rus Harbi, Osmanlı Devleti’nin Rusya’ya yenilmesi ile önemli toprak kayıplarına sebep olmuş kritik bir savaştır. Böylesi bir savaş döneminde İstanbul’dan savaşa katılanlar ve geride bıraktıkları ailelerine yakın bir perspektif sunan bu çalışmada bir savaşın arka planı, geride kalan kadın, çocuk ve diğer aile üyelerinin yaşam şartları Şeriyye Sicillerine ve BOA belgelerine yansıdığı ölçüde incelenmiştir. Erkeğin yokluğunda kadının yaşadığı zorluklar ve üstlendiği sorumluluklardan hareketle savaşın toplum üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Savaşan erkeğin toplumsal kimliği ve ekonomik ilişkilerini de değerlendiren bu çalışma asıl olarak ailenin idamesi ve idaresinde önemli sorumluluklar alan kadına ve ailede meydana gelen değişime odaklanmıştır.

The 1768-1774 Ottoman-Russian War is a critical war that caused significant land losses with the defeat of the Ottoman Empire to Russia. In this study, which offers a close perspective on those who participated in the war from Istanbul and their families they left behind during such a war, the background of a war and the living conditions of the women, children and other family members left behind are examined to the extent that it is reflected in the Sharia Registers and BOA documents. The effects of war on society have been investigated based on the difficulties experienced and the responsibilities undertaken by women in the absence of men. The study, which also evaluated the social identity and economic relations of the warring man, mainly focused on the woman who takes important responsibilities in the maintenance and management of the family and the change in the family.
Keywords: 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı; 1768-1774 Ottoman-Russian; 18. Century; 18. Yüzyıl; Aile; Children; Çocuk; Family; History; Kadın; Savaş; Social Life; Sosyal Hayat; Tarih; Turkey; Türkiye; War; Women