Küreselleşme ve yeni-sağ politikalar ekseninde Türkiye’de tarım sektörünün dönüşümü - Kanbir, Özgür (My University, 2010)
KÜRESELLEŞME VE YENİ-SAĞ POLİTİKALAR EKSENİNDE TÜRKİYE’DE TARIM SEKTÖRÜNÜN DÖNÜŞÜMÜ Bu tez çalışmasında, Türkiye tarım sektöründe 1980’li yıllarla birlikte başlayan dönüşüm incelenmiştir. Çalışmanın odaklandığı temel sorunsal, 1980’lerden itibaren artarak süregelen, Küreselleşme olgusu ve Yeni-Sağ politikaların, Türkiye’de tarım sektöründe nasıl bir yapısal dönüşüm yarattığı, olmuştur. Bu amaçla tarihsel bir süreç içerisinde birinci bölümde, tarım sektörünün niteliği ve dünyadaki gelişimi incelenmiştir. İkinci bölümde küreselleşme, yeni-sağ politikalar ve bu yaklaşımın tarım sektörüne ilişkin müdahaleleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Türkiye tarım tarihi, Osmanlı ve Türkiye tarımı ve politikaları, dördüncü ve son bölümde ise, 1980 yılından itibaren tarım politikalarındaki ve tarımsal yapıdaki dönüşüm incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular, 1980 sonrasında girilen sürecin, tarım sektörü açısından bir çöküş yarattığı yönünde olmuştur. Özellikle Küreselleşmenin yaşandığı ve yeni-sağ politikaların uygulandığı bu dönemde, Türkiye’nin gerçek ve etkin bir tarım politikasının olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu çöküşün durdurulması, kendine yeterliliğin sağlanması ve gıda güvenliği için, yeniden ve etkin bir kamusal üretim/ müdahale ile ulusal bir tarım politikası oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede, yeni bir tarım politikası oluşturulurken, küreselleşme sürecinin ülkeyi net ithalatçı pozisyonuna sokan yapılanmalarının ve yeni-sağ politikaların sorgulanması ve bu politikaların terk edilmesinin gerektiği sonucuna varılmıştır.

TRANFORMATION OF AGRICULTURE SECTOR IN THE GLOBALIZATION AND THE NEW-RIGHT POLICY PROCESS IN TURKEY In this study, beginning with the 1980s, the transformation in the agriculture has been analyzed. The main problematic the study focuses on is how the globalization phenomenon and new-right policies have created a structural transformation in agricultural sector in Turkey which has been increasingly continuing since 1980s. With this historical perspective, in the first section of the study, the characteristic of the agricultural sector and its global transformation have been analyzed. In the second section, globalization, new-right policies and the intervention of this approach to the agricultural sector have been studied. The third section examines the agricultural history in Turkey, Ottoman and Turkish agriculture and policies. The forth and the last section discusses the developments in the structure of the agriculture and the policies since 1980s. The findings have been that the process after 1980 has created a collapse in the agricultural sector. Especially in this period of globalization and new-right policies, it has been concluded that Turkey has no real and effective agricultural policies. So as to abort this collapse, to provide self-sufficiency and food safety, with effective public production/ intervention, the need of a national agricultural policy has arisen. In this respect, the study comes to a conclusion that while a new agriculture policy should be made; abandoning the globalization which is causing the country to take a position of being exporter and the questioning of the neoliberal policies and abolishing these policies should be carried out.
Keywords: Ekonomi_Tarım; Ekonomik Büyüme; Tarım_Türkiye