Ernest Gellner’e göre İslam’ın yapısal analizi - Aliyev, Bahlul (My University, 2012)
Ernest Gellner Antropoloji, Siyaset bilimi, Felsefe bilim dallarında saygın bir isim olduğu gibi, Sosyolojide de kendine özgü yer edinmiş bilim adamıdır. “Ernest Gellner’e göre İslam’ın yapısal analizi” adlı bu çalışmamızda, geliştirdiği İslam toplumu modeli, İslam dininin iç ve dış dinamiklerin etkisi karşısındaki tutumlarına ilişkin farklı yorumlar ve yaklaşımlar sergileyen Gellner’in görüşlerini incelemeye çalıştık. Giriş bölümünde konunun daha iyi anlaşılması için Gellner’in hayatına, eserlerine, bilim dünyasındaki mevkiine ve düşüncelerinin zeminine yer verdik. “Gellner’in İslam analizleri” adlı ikinci ana bölümde, Gellner’in genel olarak İslam hakkındaki düşünceleri, geliştirdiği Müslüman toplumu modeli, bu modelin modernleşme ve sekülerleşme güçleri karşısındaki durumunu ve geleneksel sonrası İslam biçimlerini hakkında analizlerini ele aldık. “Sosyal düzenler ve İslam” adlı üçüncü ana bölümde, Gellner’in İslam’ı Kemalizm, Marksizm ve Sivil Toplum gibi sosyal düzenlerle karşılaştırmalarını, bu karşılaştırmalar zamanı kendi modelindeki İslam biçimlerinin durumunu, bu biçimlerin sözkonusu sosyal düzenlerdeki uygulanma tarzını, Gellner’in bu sistemlerdeki terimleri kullanma şekillerini, ortaya koyduğu yeni kavramları incelemeğe çalıştık. Sonda, sonuç ve kaynakça listesi verilmekle araştırma tamamlanmıştır

Ernest Gellner, is a reputable name in disciplines such as Antropology, Political Science and Philosophy, also aquired a unique place in Sociology. In this study named “Structural analysis of Islam, according to Ernest Gellner”, we tried to examine Gellner’s view on Islamic Society model developed by himself, different interpretations and approaches that Gellner exhibits, attitudes towards the effects of internal and external dynamics of Islam In Introduction Part for a better understanding of the subject we have touched upon Gellner’s life, works, and his place in the world of science. In the second main section named “Gellner’s analyzes of Islam”, we tried to research Gellner’s general thoughts about Islam, Muslim society model that developed by himself, the state of this model across modernization and secularization powers and post-traditional forms of Islam. In the third main section named “Social orders and Islam”, we tried to analyse Gellner’s comparisons of Islam with social orders such as Kemalism, Maxism and Sivil Society, the state of the forms of his Islamic model during this comparisons, the way of implementation of these forms in that social orders, Gellner’s way of use the terms in these systems, the new concepts forwarded by him. At the end the study has been finished being given Conclusion and Bibliography.
Keywords: Din Sosyolojisi; İslam Dini