Kanal tedavisinin riskleri ile ilgili youTube videolarının güvenilirliğinin ve kalitesinin değerlendirilmesi - GÖKER KAMALI, SELİN (My University, 2023)
Amaç: Hastalar Youtube platformunu kullanarak çeşitli diş tedavileri hakkında bilgi alabilmekte ve bu içeriklerin kalitesi hastaların tedaviye yönelik tutumlarını etkileyebilmektedir. Bu platformdaki yanlış bilgilendirme ve zayıf eğitim içeriği, halkın kanal tedavisi korkusunu ve kaygısını şiddetlendirebilir. Bu nedenle, bu çalışmada kök kanal tedavisinin riskleri ile ilgili bilgi arayan hastalar için YouTube’daki videoların güvenilirliği ve kalitesi değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: YouTube’da kanal tedavisinin riskleri ile ilgili anahtar kelime kombinasyonları aranarak videolar görüntülendi. Çalışmaya dahil edilen videoların kalite ve güvenilirliğini değerlendirmek için ‘global kalite skoru’ ve ‘modifiye DISCERN puanı’ kullanıldı. Puanlama sonrasında videoların süresi, kaynağı, yüklendikten sonraki gün sayısı, izlenme, beğeni ve beğenmeme sayıları kaydedildi. Ayrıca etkileşim indeksi ve izlenme oranı hesaplandı. Elde edilen veriler ANOVA ve Kruskal-Wallis testi kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Kanal tedavisinin riskleri ile ilgili anahtar kelimeler aranarak 48 video görüntülendi. Konuyla ilgisi olmayan, yinelenen, 30 dakikadan uzun ve reklam olan videolar çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya dahil edilen YouTube videolarının Modifiye DISCERN puan ortalaması 1,73± 0,32 olarak bulundu ve düşük güvenilirlik ve video kalitesi olarak kategorize edildi. 5 puanlık global kalite skoru indeksine göre videoların %28,6’sı skor 1, %42,9’u skor 2 ve %28,6’sı skor 3 olarak değerlendirildi. Videoların hiçbiri mükemmel kalitede (skor 4-5) bulunmadı. Sonuç: Bu çalışma sonucunda kanal tedavisinin riskleri ile ilgili YouTube videolarının güvenilirliği ve kalitesi düşük bulunmuştur. Diş hekimliği kurum ve kuruluşları, hastaların kanal tedavisi konusundaki endişelerini gidermek ve yanlış bilgilendirmeyi önlemek için daha ilgi çekici ve kanıta dayalı YouTube içerikleri üretmelidir.
Keywords: Diş Hekimliği; Klinik Bilimler; Endodonti; Sağlık Bilimleri; Dentistry; Clinical Sciences; Endodontics; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; DİŞ HEKİMLİĞİ, ORAL CERRAHİ VE TIP; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; DENTISTRY, ORAL SURGERY & MEDICINE; Periodontoloji; Ortodonti; Ağız Cerrahisi; Diş Hijyeni; Dişçilik Hizmetleri; Diş Hekimliği (çeşitli); Periodontics; Orthodontics; Oral Surgery; Dental Hygiene; Dental Assisting; Dentistry (miscellaneous); General Dentistry; Dezavantajlar; Kanal tedavisi; Riskler; YouTube