Çeşitli dokulardan elde edilen tromboplastin ile oluşturulan yaygın damar içi pıhtılaşmasında koagülasyon testlerinin incelenmesi ve bazı ilaçların bu klinik tabloya etkisinin değerlendirilmesi - Tunalı, Tuğba (My University, 2002)
Bu çalışmada sığır akciğer ve beyin dokusudan hazırladığımız tromboplastin ekstraktları WHO raporlarına göre standardize edildi ve ISI değerleri belirlendi. Akciğer tromboplastin ekstraktının ISI değeri 1.20, beyin tromboplastin ekstratının ISI değeri 1.81 olarak saptandı. Deneylerde ISI değeri daha küçük olan akciğer tromboplastin ekstraktı kullanıldı. Akciğer tromboplastin ekstraktı kullanılarak sıçanlarda deneysel yaygın damariçi pıhtılaşması (YDP) modeli oluşturuldu. YDP üzerine 6,7-dihidroksi-3-fenilkumarinin (DHFK) ve varfarinin etkileri incelendi. Bu çalışmada 60 adet Sprague Dawley türü dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar; her grupta 10 adet olacak şekilde normal (N), normal + varfarin, normal+DHFK, YDP, YDP+varfarin, YDP+DHFK grubu olarak ayrıldı. YDP grubu sıçanlara, hazırladığımız akciğer tromboplastin ekstraktı jugular venden enjekte edilerek YDP oluşturuldu. Normal ve YDP gruplarına 0,025 mg/ kg DHFK ve 0,25 mg/ kg varfarin jugular venden enjekte edildi. 4 saatlik deney süresinin sonunda jugular venden alınan kan örneklerinde PT, APTT, fibrinojen, fibrin yıkım ürünleri (FDP), glutatyon (GSH) ve lipid peroksidasyonu (LPO) tayinleri ve hemogram yapıldı. YDP grubu sıçanlarda PT, APTT anlamlı olarak uzadı ( p=0.0001, p= 0.0001) fibrinojen, GSH ve trombosit sayısı anlamlı olarak azaldı ( p=0.0001, p= 0.0001, p= 0.0001) LPO, FDP ve lökosit sayısı anlamlı olarak arttı ( p=0.025, p=0.0001, p= 0.015). Hb, Htc ve lökosit dağılımı anlamlı olarak değişmedi. DHFK verilmesi ile YDP grubu sıçanlarda PT ve APTT anlamlı olarak kısaldı (p=0.0001, p= 0.0001), fibrinojen miktarı, trombosit sayısı ve lökosit sayısı anlamlı olarak arttı ( p=0.0001, p= 0.0001, p= 0.048 ), FDP anlamlı olarak azaldı ( p=0.016), Hb, Htc ve lökosit dağılımındaki değişmeler anlamlı değildi, GSH anlamlı olarak artarken (p= 0.0001) LPO'daki değişme anlamsızdı. Varfarin verilmesi ile YDP grubu sıçanlarda PT ve APTT anlamlı olarak kısaldı (p=0.0001, p= 0.0001), fibrinojen miktarı ve trombosit sayısı anlamlı olarak arttı (p=0.0001, p= 0.0001), FDP ve Hb miktarı ve Htc değerleri anlamlı olarak azaldı (p= 0.016, p= 0.011, p= 0.063). GSH anlamlı olarak değişmezken LPO anlamlı olarak arttı (p= 0.019) . Lökosit sayısı ve lökosit dağılımındaki değişme anlamlı değildi. Sıçanlara 0.4 mg/ kg/ gün dozunda DHFK'nın 4 gün uygulanması ve ayrıca 8 gün; 5,6 mg/ kg/ gün dozunda oral ve 4 gün; 1 mg/ kg/ gün dozunda i.p. DHFK uygulaması kanama oluşturmadı. 4 gün süresince 0.8 mg/ kg/ gün dozunda varfarin ise kanama oluşturdu.

EXAMINATION OF THE COAGULATION TESTS IN THROMBOPLASTIN INDUCED DISSEMINATED INTRAVASCULAR COAGULATION AND EVALUATING THE EFFECTS OF SOME DRUGS TO THIS TABLE In this study; thromboplastin extract which was prepared from bovine lung and brain tissue, was standardized according to the WHO reports and its ISI value was calculated. The ISI value of lung thromboplastin extract was determined as 1.20 and the ISI value of brain thromboplastin extract was determinned as 1.81. Lung thromboplastin extract of which ISI value is low, was used in the experiments Experimental disseminated intravascular coagulation (DIC) model in rats was induced by lung thromboplastin extract. The effects of 6,7-dihidroksi-3-fenilcoumarin (DHFK) and warfarin on to DIC was examined. 60 Sprague Dawley female rats were used. Rats were allocated to the following groups normal (N), normal+warfarin, normal+DHFK, DIC, DIC+varfarin, DIC+DHFK (n=10). The rats in the DIC groups were rendered DIC by i.v injection of lung thromboplastin extract which we prepared. DHFK (0,025 mg/ kg) and warfarin (0.25 mg/ kg) was injected to the normal and DIC groups via jugular vene. PT, APTT, fibrinogen, fibrin degradation products (FDP), glutathione and lipid peroxidation determinations and hemogram were carried out at the end of the experiment period (4 hour) with the blood specimen which was collected from the jugular vene. In DIC group rats; PT and APTT significantly prolonged ( p=0.0001, p= 0.0001), fibrinogen, GSH and platelet count significantly decreased ( p=0.0001, p= 0.0001); FDP, LPO and leucocyte count significantly increased ( p=0.0001, p= 0.025, p=0.015 ). Hb, Htc and leucocyte distribution did not significantly change. In DHFK given DIC group rats ; PT and APTT significantly shortened ( p=0.0001, p= 0.0001), fibrinogen, platelet count, leucocyte count significantly increased ( p=0.0001, p= 0.0001, p= 0.048) and FDP significantly decrased (p=0.016). Hb, Htc, and leucocyte distribution did not change. LPO didn't show any significant change while GSH was increasing significantly (p= 0.0001). In warfarin given DIC rats; PT and APTT significantly shortened (p=0.0001, p= 0.0001), fibrinogen and platelet count significantly increased (p=0.0001, p= 0.0001); FDP, Hb, Htc significantly decreased (p= 0.016, p= 0.011, p= 0.063). GSH didn't show any significant change while LPO was increasing significantly (p= 0.019). Leucocyte count and leucocyte distribution didn't change. The rats which were given 0,4 mg/ kg/ day for 4 days (i.p.) and moreover 5,6 mg/ kg/ day DHFK (oral) for 8 days and 1 mg/ kg/ day DHFK (i.p.) for 4 days did not cause bleeding. The rats which were given 0,8 mg/ kg/ day varfarin (i.p.) for 4 days caused bleeding.
Keywords: Biyokimya