Belediyelerde yönetime katılım ve Zeytinburnu Belediyesi kent konseyi uygulaması - Ergin, Burcu (My University, 2008)
BELEDİYELERDE YÖNETİME KATILIM ve ZEYTİNBURNU BELEDİYESİ KENT KONSEYİ UYGULAMASI Yerel yönetimler, halkın yönetime katılmasını sağlayarak ulusal birlik ve dayanışmaya önemli katkılarda bulunurlar. Günümüzde, yerel yönetimler, demokrasinin temel kurumları olarak görülmektedir. Yerel yönetimler, halkın yönetime katılmasını sağlayan ve halka kendi kendini yönetme erdemi kazandıran en önemli kuruluşlar olmalarının yanında demokrasinin etkin bir şekilde hayata geçirildiği kuruluşlardır. Demokratik yerel yönetim mekanizmasının işler hale getirilmesi ve yerel hizmetlerin yerinde, ihtiyaca uygun yapılabilmesi için yerel katılımın sağlanması ve yerel halkın o bölgedeki oluşumlarla ilgilenmesi sağlanmalıdır. Yerel yönetimlerin demokratikleştirilmesi amacı ile oluşturulan “Yerel Gündem 21” projesi ve bunun alt başlığını oluşturulan kent konseyleri, halkın yönetime katılımının artırılması, sivil toplum kuruluşlarının yönetim sistemi üzerinde etkin olma çabalarının geliştirilmesinin bir aracı olarak oluşturulmuştur. Yerel yönetim, yönetime katılım ve kent konseyi ekseninde geliĢen bu tez çalışmasında, yerel yönetimler incelenmiş, yerel yönetimlerde halkın katılımı konusu ele alınmış bu bağlamda kent konseylerinin önemi, gerekliliği vurgulanmıştır. Uygulama boyutu açısından da, Ġstanbul‟daki dört ilçe belediyesi kent konseyi çalışmalarındaki olumlu ve olumsuz yönler ortaya konmuştur.

GOVERNANCE ON MUNICIPALITIES AND CITY COUNCIL APPLICATION FOR ZEYTINBURNU MUNICIPAL Local administrations make important contribition to national unity and interdependance by providing participation of the public to the local administration. Local administrations seen as the basic organizations of the democracy at the present day. Local administrations are the most important organizations; providing the public participation to the administration and give virtiousness of self administration also are the referance point of implementing democracy effectively. Funtionalizing the democratic local administration and giving the on premise services expressly should be provided by local participation also local people‟s respectations on local formations. “The Local Agenda 21” Project and it‟s subdivision city councils, that is formed to democrate local administrations, has a specified goal of decreasing the level of public participation to the administration, and developed as a tool for higher effort effectiveness of the non-governmental organization‟s on local administration system. Local administrations are rewieved, public participation to the local administrations is discussed and in the same context the importance and necessity of city councils is emphasized in this study that developes in the the axis of local administration and city council. Four district municipalities of Istanbul are brought up a matter in the cases of city council studies positive and negative points by the dimension of implementation.
Keywords: Belediyeler; Yerel Yönetimler; Yönetime Katılım_Yerel Yönetimler