İlköğretim tarih konularının öğretiminde yaratıcı düşüncenin harekete geçirilmesi - Öztürk, Turgut (My University, 2003)
Bu araştırmada, ilköğretim tarih konularının öğretimini yapan I.kademe (4. ve 5.sınıf) sınıf öğretmenleri ile sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretim sırasında yaratıcı düşünceyi harekete geçiren yöntem-teknik ve araçları kullanma durumları, Kirkton tarafından geliştirilmiş KAI (Adaption-Innovation) tutum ölçeği ile de problem çözmeye ilişkin yaratıcılık stilleri betimlenmeye çalışılmıştır. Araştırma İstanbul da bulunan ilköğretim okullarında görev yapmakta olan sınıf öğretmenleri (4.ve 5. sınıf) ile sosyal bilgiler öğretmenlerini kapsamaktadır. Araştırma başlıca beş bölümden oluşmuştur. Araştırmanın birinci bölümünde problem durumu, amaçlar, önem, varsayımlar, sınırlılıklar, tanımlar bulunmaktadır. İkinci bölümde konuya ilişkin literatüre yer verilmiştir. Üçüncü bölüm araştırmanın yöntem kısmını oluşturmakta ve burada araştırma niteliğine, modeline, evren ve örnekleme, verilerin toplanması ve çözümlenmesine ilişkin bilgiler verilmektedir. Dördüncü bölümde araştırma sonucu elde edilen bulgular bağımsız değişkenlere göre uygun istatistik yöntemler kullanılarak tablolar şeklinde verilmiş ve yorumlanmıştır. Beşinci ve son bölümde ise bağımsız değişkenlere ilişkin olarak sonuçlar ve konuyla ilgili çeşitli kesimlere öneriler sunulmuştur. İstatistik çözümlemelerde p<0,05 anlamlılık düzeyi kabul edilerek çoklu grup karşılaştırmaları için tek boyutlu varyans analizi, ikili grup karşılaştırmaları için ise t-testi kullanılmıştır. Anlamlı farklılık çıkan gruplar tablolar halinde gösterilmiştir. Araştırma sonucunda ; ·Problem çözmeye ilişkin yaratıcılık stillerini belirleyen KAI tutum ölçeğinden elde edilen toplam puanların ortalaması, sınıf öğretmenleri (4. ve 5.) için 86.83 ve sosyal bilgiler öğretmenleri için 85.99 olarak bulunmuş olup bununda KAI puan dağılımına göre insanların %67'sinin yoğunlaştığı puan aralığına düştüğü, dolayısıyla bu öğretmenlerin sorun çözümünde orijinal çözümler bulma yerine herkes tarafından düşünülebilecek ve tahmin edilebilecek çözümler ürettikleri ve bu sonuca göre adaptör gruba dahil oldukları saptanmıştır. ·İlköğretim Tarih konularının öğretiminde sınıf öğretmenlerinin (4.ve5.) rol oynama, öykü canlandırma, öykü resimleme ve öykü tamamlama yöntem ve etkinliklerini kullandıkları saptanmıştır. ·İlköğretim Tarih konularının öğretiminde sosyal bilgiler öğretmenlerinin karşılaştırmalar yapma, nedenleri ve sonuçları tahmin ettirme, öğrencilere tarihçi rolünü verme yöntem ve etkinliklerini kullandıkları saptanmıştır. ·İlköğretim Tarih konularının öğretiminde özel okulların müzeler ve tarihi kalıntılara geziler düzenlediği, ders sırasında farklı materyalleri kullandıkları saptanmıştır.

This research is conducted to primary school's first degree (4th & 5th class) teachers who teach history and to social science teachers. The aim of this research is to find out these teachers way of using creative method and materials and their problem solving style which is identified by Kirkton KAI (Adaption-Innovation). This research include İstanbul's primary schools 4th and 5th class teachers and social science teachers. Research is composed of five parts. The first part of study include state of problem, purposes, importance, supposition, limitations and definitions. Literature about subject is considered in second part of study. Third part of study is formed by method of research. This part explain quality model, universe and sample of research. Collection of information and analysis of this information gathered is also considered. In fourth part of the research, the data of study is commanded and illustrated by tables using suitable statistical methods according to the independent variables. The fifth and last part of study results are given and same suggestion is offered to related people. The results are statistically significant at p<0,05. To compare multiple groups one dimension variance analysis and for two groups comparison t-test is used. The most meaningful results are illustrated are as a table. As a results of research; ·By the method of KAI which determines the method of creativity has problem solving total average score for teachers of 4th and 5th class is 86.83 and for teachers of social science class is 85.99. According to KAI score style 67 % of people had the score that majority of people have . So, these teachers instead of searching original solution for problems, they use solutions that everyone can think of and guess. And according to these result they're included to adaptor group. ·It's established that teachers of 4th and 5th class for teaching history, use same method such as role playing, performing History. ·It's established that for social science teacher for teaching History make student do comparison, guess reason and result and giving them role of historian. ·It's established that private school's teacher for teaching History use same different methods such as using different material for lessons, visiting museums and historical places.
Keywords: Eğitim_Tarih