Makaleler İle uluslararası hukukun sosyolojisine ve uluslararası hukukun tarihine giriş - ERKİNER, HAKKI HAKAN (Seçkin Yayınevi, 2023)
Bir hukuk dalının işlevini ve işleyişini kavramak için o hukuk dalının kişilerini ve kaynaklarını öğrenmek birinci koşuldur. Uluslararası Hukuk'un çalışma biçimini anlamak için de kişilerini ve kaynaklarını tanımak ilk aşamadır. Bu araştırmanın en uygun bilimsel yöntemi ise Uluslararası Hukuk'un Sosyolojisi'ni incelemektir ; çünkü Uluslararası Hukuk, uluslararası toplumun ve hatta daha doğru bir ifade ile uluslararası topluluğun hukukudur ve uluslararası topluluk da her şeyden önce sosyolojik bir olgu ve gerçektir. Uluslararası Hukuk'un kaynaklarının araştırılmasına başlanırken ise Uluslararası Hukuk'un kaynaklarının oldukları gibi oluştuklarının nedenini anlamanın en doğru yolu Uluslararası Hukuk'un maddi kaynaklarının incelenmesidir. Uluslararası Hukuk'un kaynaklarını kavramanın en uygun bilimsel yöntemi de Uluslararası Hukuk'un Tarihi'ni incelemektir; çünkü Uluslararası Hukuk'un maddi kaynaklarını araştırmak, Uluslararası Hukuk'un Tarihi'ni incelemeyi ve öğrenmeyi gerektirir.