Lactobacillus plantarum suşlarının inaktive edilmiş ve edilmemiş formlarının antioksidan, antimikrobiyal ve antibiyofilm etkilerinin karşılaştırılması - Özduran, Ecem (My University, 2023)
Amaç: İnsan sindirim sistemi patojen mikroorganizmaların gelişimini baskılayan ve sağlıklı bir sistemi teşvik eden yaklaşık 400 probiyotik bakteri türünü içermektedir. Çalışmamızın amacı; farklı probiyotik ürünlerden izole edilen Lactobacillus plantarum (L. plantarum) suşlarının ultrasonikasyon ve sıcaklık uygulaması öncesi ve sonrası göstereceği antioksidan, antimikrobiyal ve antibiyofilm aktivitelerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Üç farklı kaynaktan izole edilen L. plantarum suşunun sıcaklık ve ultrasonikasyon ile inaktivasyonu sonrası antioksidan, antimikrobiyal ve antibiyofilm aktivitesi araştırılmıştır. Antioksidan aktivite için 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) ve bakır (II) iyonu indirgeyici antioksidan kapasite (CUPRAC) yöntemleri uygulanmıştır. Probiyotik mikroorganizmaların patojen mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal etkisi spot on lawn yöntemiyle incelenmiştir. L. plantarum suşlarının Pseudomonas aeruginosa 01 biyofilm oluşumu üzerine etkisi kristal viyole metodu kullanılarak test edilmiştir. Bulgular: L. plantarum suşlarının inaktivasyon işlemlerinden sonra antibakteriyel etkinliği genel olarak muhafaza edilmiştir. Fakat sıcaklıkla inaktivasyon işlemi sonrasında antifungal etki gözlenmemiştir. L. plantarum’un antibiyofilm oluşturma yeteneği inaktivasyon işlemlerinden sonra azalırken, antioksidan etkinlik, inaktivasyon sonrası artış göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen sonuçlar, gıda endüstrisinde ve aktif probiyotik kullanımı uygun olmayan bireylerde inaktif probiyotiklerin kullanılmasının uygun olabileceğini göstermektedir. Fakat sonuçlarımızı destekleyecek daha fazla çalışmaya gereksinim duyulmaktadır.

Objective: The human digestive system contains about 400 species of probiotic bacteria that suppress the growth of pathogenic microorganisms and promote a healthy system. The aim of our study is to compare the antioxidant, antimicrobial and antibiofilm activity of Lactobacillus plantarum strains isolated from different products before and after ultrasonication and heat treatment. Materials and Methods: The antioxidant, antimicrobial and antibiofilm activities of t L. plantarum strains isolated from three different sources were investigated. For inactivation processes, ultrasonication and heat were applied to probiotic microorganism suspensions. For antioxidant activity, 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and copper (II) ion reducing antioxidant capacity (CUPRAC) methods were applied. The antimicrobial effect of probiotic microorganisms on pathogenic microorganisms was examined by the spot on lawn method. The effect of L. plantarum strains on Pseudomonas aeruginosa 01 biofilm formation was tested using the crystal violet method. Results: According to our study, the antibacterial activity of L. plantarum strains was generally preserved after inactivation processes. However, no antifungal effect was observed after heat inactivation. While the ability of L. plantarum to form antibiofilm decreased after inactivation processes, antioxidant activity increased. Conclusion: The results obtained in our study show that the use of inactive probiotics may be appropriate in the food industry and in individuals for whom active probiotic use is not appropriate. However, more studies are needed to support our results.
Comparison of the antioxidant, antimicrobial and antibiofilm effects of inactivated and non-inactivated forms of lactobacillus plantarum strains
Keywords: Antimikrobiyal etki; Bacteria; Bakteriler; Besin; Food; Lactobacillus plantarum; Microbiology; Mikrobiyoloji; Probiotics; probiyotik Antimicrobial effect; Probiyotikler; ultrasonication; ultrasonikasyon