Hemşirelerin örgütsel bağlılık düzeyleri ve etkileyen faktörler - Yılmaz, Aygül (My University, 2004)
HEMŞİRELERİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER Adı Soyadı: AYGÜL YILMAZ Danışman Adı: Yard. Doç. Dr. NEFİSE BAHÇECİK Program: Yüksek Lisans Hemşirelikte Yönetim

Bu araştırma hemşirelerin örgütsel bağlılık düzeyleri ve etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile planlanmış, SSK Eyüp Hastanesi'nde gerekli izinler alındıktan sonra Kasım-Aralık 2002 tarihleri arasında 77 hemşire 18 yönetici hemşire olmak üzere 95 hemşire üzerinde tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Verileri toplama aracı olarak; Bilgi Formu ve Örgüte Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Veriler; yüzdelik, ortalama, standart sapma, oneway Anova, Tukey HDS testi, t student testi, ki-kare testi, Kruskall Wallis testi ve Mann Whitney U testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre hemşirelerin örgütsel bağlılıkları orta düzeyde saptanmıştır. 38 yaş ve üzeri yaş grubundaki hemşirelerin örgüte bağlılık puanı diğer yaş grubundaki hemşirelere göre istatistiksel olarak anlamlı fark yaratacak düzeyde yüksek bulunuştur (p<0.05). Medeni duruma göre, hemşirelerin örgüte bağlılık düzeylerinde bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Evli olan hemşirelerin ilgi faktörü puanı anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Meslekte çalışma süresi 18 yıl ve üzeri hemşirelerin ile 0-5 yıl çalışan hemşirelerin örgüte bağlılık puanı yüksek bulunmuştur (p<0.05). Kurumda çalışma süresi ile ilgi faktörü arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Hemşirelerin çalıştıkları ünitelere göre örgütsel bağlılık puanları değişmemektedir (p>0.05). Çocuk sayısı 2 ve daha fazla olan hemşirelerin örgüte bağlılık puanları yüksek bulunmuştur (p<0.05). Hemşirelerde serbestlik alt faktörü ile mezun olunan okula arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Yönetici hemşirelerin yaş grupları, medeni durumu, meslekte çalışma süresine, kurumda çalışma süresi, çalışılan ünite, alınan ücret, çocuk sayısı, eğitim düzeyi ile örgüte bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemektedir (p>0.05). NURSE'S LEVELS OF ORGANİZATIONAL COMMITMENT AND THE FACTORS WHICH AFFECTS THEM SUMMARY This study is planned in oder to determine nurse's levels of organizational commitment and the factors that affect them. This research is carried out in SSK Eyüp hospital between dates November-December 2002 with 95 voluntary nurses, 77 of whom were staff nurses and 18 administrator nurses. The instruments used in collecting the data are; information form that was developed by the researcher based on literature information, and The Scales of Organizational Commitment developed by Porter and Smith. The data were evaluated by average, percentage, standard deviation, One-way Anova tests, Tukey HDS test, student's t test, and chi-square. Kruskall Wallis and Mann Whitney U tests were used for the facts that did not display normal dispersion. The level of Nurses's organizational commitment was found to be in the mediocre level. Organizational commitment level score of nurses in the age group 38 and above were found higher than those in other age groups, creating a statistically significant difference (p<0.05). No difference was found in nurses' level of organizational commitment when assessed according to marital status (p>0.05). However, married nurses' interest factor scores were found significantly higher (p<0.05). Nurses, who worked 18 years and more, and 0-5 years in the profession, were found to have higher levels of total organizational commitment (p<0.05). There were no significant differences between the worked years in the institution and the interest factor. Nurses' organizational commitment did not vary according to the units they were employed at (p>0.05). Organizational commitment scores of nurses having two or more children were found higher (p<0.05). And also a significant relationship is found between the intention to leave and the wage (p<0.05). The nurses who have 2 or more children have a high level of organizational commitment (p<0.05). A statistically significant difference was noted between the freedom faktor and schools from where nurses graduated (p<0.05). Administrator nurse' organizational commitmentare did not vary significantly between age groups, marital satus, the period in job, worked years in the proffession, worked unit, wage, the number of children and the school from where they graduated (p>0.05).
Keywords: Hemşirelik