The relationship between emotional intelligence and personality factors - Büyüközer, Güliz (My University, 2008)
Bu tezde, duygusal zeka ile kişilik faktörleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Duygusal zeka son yıllarda günlük hayatta ve iş hayatında, ilişkileri ve performansı direk etkileyen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Duygusal zeka faktörleri ile kişilik arasındaki ilişki özellikle iş yaşamında işe alım ve kariyer gelişimi süreçlerinde firmaların giderek daha çok önem vermeye başladıkları bir konudur. Kişilerin kişilik faktörlerinden yola çıkarak duygusal zeka seviyelerinin belirlenmesi ve özellikle hangi kişilik özelliklerinin duygusal zekaya etki ettiği konusunda artan merak bu tezin başlangıç noktası olmuştur. Bu tezde, duygusal zekayla kişilik arasındaki ilişkiyi konu alan bir araştırma ele alınmıştır. Tezin birinci bölümünde duygusal zeka ile ilgili detaylı bilgi sunulmuştur. İkinci olarak kişilikle ilgili ayrıntılı bilgiye yer verilmiştir. Tezin son bölümünde duygusal zeka ve kişilik faktörleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için araştırma eklenmiştir. Bu tez, duygusal zeka ve kişilik faktörleri ile ilgili araştırma yapmak isteyenlere örnek olması ve araştırmacılara bu konularda ilham ve yön vermek hedeflerini taşımaktadır.

In this thesis, the relationship between Emotional Intelligence (EI) and personality factors is focused on. Emotional Intelligence affects the performance in daily life and in business life. The relationship between emotional intelligence and personality factors has become increasingly important in recruitment and career development processes for the companies. Starting point of this thesis is the increasing curiosity of determining the emotional intelligence level of the people by examining their personality factors. This thesis is based on the research about the relation of EI with personality factors. In the first part of the thesis, detailed information is given about EI. Secondly, deep information about personality is presented.In the final part, a research is done to show the relationship between EI and personality factors. This thesis has the goal to lead and influence other researchers and form a sample for those who will be interested in the subjects: EI, personality and their relationship.
Keywords: Duygusal Zeka; İnsan Kaynakları Yönetimi; Kişilik