Elektrik sistemlerinde elektromanyetik uyum - Dursun, Erkan (My University, 2006)
ELEKTRİK SİSTEMLERİNDE ELEKTROMANYETİK UYUMLULUK Teknolojinin çok hızlı ilerlemesi, kullandığımız elektriksel cihazlara her geçen gün bir yenisinin eklenmesi, bilgisayarların işlemci hızlarının yükselmesi, özel radyo ve televizyonların sayılarının artması, cihazların birbirine yakın ve bir arada çalışmak zorunda olmaları nedenleriyle bir elektromanyetik karmaşa oluşmaktadır. Bu karmaşa içerisinde cihazların, birbirini ve biz kullanıcıları zararlı olarak etkilemeden çalışması EMC konusunun önemini ortaya çıkarmıştır. Avrupa Birliği, elektromanyetik uyumluluk çalışmalarına seneler önce başlamış ve bu konuda standartlarını geliştirmiştir. Ortak Pazar olan AB pazarına girecek elektrikle çalışan her ürün EMC markası CE (Conformity Europe)’ yi taşımak zorundadır. Bu marka hem üretici hem de tüketici açısından ürünün güvenilirliğini ifade etmektedir. Türkiye bir Avrupa Birliği üyesi ülke olmayı hedeflediği için bu ürün güvenilirliğini sağlamak ve korumak durumundadır. Türkiye bu Ortak Pazar da yerini alması için EMC konusunda altyapısını bir an önce tamamlamalıdır. Konuya sadece Avrupa Birliği açısından bakmak hata olur. Elektriksel bir ürünün, üretiminden satış aşamasına, satışından kullanım aşamasına kadar hatta kullanım sonrası süreçte bile güvenilirliğini ve kalitesini koruması önemlidir. Bu çalışmada; öncelikle elektromanyetik girişimin nasıl ve neden oluştuğu, elektrik sistemi üzerindeki etkileri, bu etkilerden korunma yöntemleri, yapılan elektromanyetik uyum ölçüm testleri incelenmiştir. Daha sonra örnek olarak uydu alıcısına ve çim biçme makinasına EMC ölçüm testleri uygulanmış ve sonuçları incelenmiştir. ELECTROMAGNETIC COMPATIBILITY OF ELECTRICAL SYSTEMS Technological breakthroughs, fast growing electrical devices industry , high speed computer processors, increasing number of private TV and radio stations cause an electromagnetically chaos. All those instruments in daily life use have to work close each others. It is so important that keep all devices properly working without bad affection each others and human being, therefore EMC (Electro Magnetic Compatibility) is significant in this chaotic environment. There have been studies about Electro Magnetic Compatibility in European Union for years and some standards have already been created above the issue. All products which run by electricity have to carry CE (Conformity Europe) stamps in order to be sold in European market. This (CE) stamp indicates reliability of products to consumers as well as the producers. Turkey has to keep and supply theses standards as a candidate country of E.U. Therefore Turkey has to take this issue very seriously and complete it’s defectiveness about E.M.C. It is also important to keep quality and reliability of any electrical products from production line to home use for people. In this thesis I try to explain how and why electromagnetic interference is generated and its effect on electrical devices and humans as well as the protection ways. I finally applied and evaluated outcomes of E.M.C measurements tests to digital TV receiver and lawn mower according the standards.
Keywords: Elektrik; Elektromanyetik etkileşim