Sosyal girişimlerin ilgili alanda meydana getirdikleri değişimin belirlenmesine yönelik bir araştırma - Demirkıran, Ender (My University, 2021)
Sosyal girişimcilik, dünyada ve Türkiye’de her geçen gün önemi daha da anlaşılan bir olgudur. Sosyal girişimcilik, sosyal sorunların çözümünde önemli bir araç olmakta, toplumsal farkındalık oluşturma ve farklı grupları ortak bir sorun etrafında mobilize etmede önemli bir rol oynamaktadır. Sosyal girişimcilik süreçleri, mevcut sorunların çözümünde eldeki kaynakları kullanarak, fırsatları keşfetme ve yaratıcı çözümler üreterek sosyal değer yaratmayı içermektedir. Bu bağlamda sosyal girişimciler, sosyal sorunların çözümünde girişimci mantığıyla hareket ederek yenilikçi çözümler sunmakta ve sosyal etki oluşturmaktadır. Sosyal ve girişimcilik kavramı iki zıt kavram olarak görülse de, sosyal girişimcilik bu iki kavramın harmanlanması, piyasa odaklı girişimcilik yaklaşımına sosyal bir misyon eklenerek sosyal etki yaratılmasını içermektedir. Sosyal girişimciliğin temel amacı, sürdürülebilir ve kalıcı bir değişim yaratmak ve toplumsal bir etki oluşturmaktır. Bu tez çalışmasında, ilk üç bölüm literatür taramasından oluşurken, son bölümde ise alan araştırmasından elde edilen bilgilere yer verilmiştir. Toplamda dört bölümden oluşan bu çalışmada, ilk olarak girişimcilik konusuna değinilmiş ve girişimcilik kavramı, önemi ve türleri açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde sosyal girişimcilik kavramı, unsurları, faaliyet alanları, örgütlenme modelleri, finansal kaynakları ile sosyal inovasyon ve sosyal değişim kavramları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde sosyal girişimcilik dünya ve Türkiye bağlamında ele alınmış; tarihsel gelişimi ve başarılı örnekleri ile Türkiye’de sosyal girişimcilik süreçlerine dair bilgiler ifade edilmiştir. Son bölümde sosyal girişimlerin alanda meydana getirmiş oldukları değişim SMA dernekleri özelinde analiz edilmeye çalışılmış; Türkiye’de sosyal girişimlerin genel bir portresi çizilmeye çalışılmıştır.

Social entrepreneurship is a phenomenon that is becoming more and more important in the world and in Turkey. Social entrepreneurship is an important tool in solving social problems and plays an important role in raising social awareness and mobilizing different groups around a common problem. Social entrepreneurship processes include creating social value by using the resources at hand in solving existing problems, discovering opportunities and producing creative solutions. In this context, social entrepreneurs offer innovative solutions and create social impact by acting with the entrepreneurial logic in the solution of social problems. Although the concept of social and entrepreneurship is seen as two opposite concepts, social entrepreneurship involves the blending of these two concepts, creating social impact by adding a social mission to the market-oriented entrepreneurship approach. The main purpose of social entrepreneurship is to create sustainable and lasting change and to make a social impact. In this thesis, the first three chapters consist of literature review, while the last chapter includes the information obtained from the field research. In this study, which consists of four chapters in total, the subject of entrepreneurship was first mentioned and the concept of entrepreneurship, its importance and types were tried to be explained. In the second part, the concept of social entrepreneurship, its elements, fields of activity, organizational models, financial resources and the concepts of social innovation and social change are explained. In the third chapter, social entrepreneurship is discussed in the context of the world and Turkey; it’s historical development and successful examples and information about social entrepreneurship processes in Turkey were expressed. In the last section, the change that social enterprises have brought about in the field has been tried to be analyzed in terms of SMA associations; A general portrait of social enterprises in Turkey has been tried to be drawn.
Keywords: Business; Entrepreneurship; Girişimcilik; İşletme; SMA; SMA Entrepreneurship; Social Entrepreneurship; Sosyal Girişimcilik