Lise ve yüksek öğrenime devam eden öğrencilerin cinselliğe ilişkin bilgi düzeylerinin araştırılması - Özeruz, Belgin (My University, 1999)
Çalışma, Aydın ilinde lise ve üniversiteye devam eden gençlerin cinselliğe ilişkin görüş ve bilgilerini, gebeliği önleyici yöntemleri, cinsel yolla bulaşan hastalıkları, cinsellikle ilgili sorunlarını ve eğitim gereksinimlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. 15 Kasım 1997-15 Mayıs 1998 tarihleri arasında Aydın ilinde gerçekleştirilen çalışmamızda 304'ü üniversite 279'u lise olmak üzere toplam 583 öğrenci çalışma kapsamına alınmıştır. Çoktan seçmeli ve açık uçlu sorulardan oluşan veri toplama formu 20-25'er kişilik öğrenci gruplarına sınıflarında dağıtılarak yanıtlamaları sağlanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak yüzdelik ve chi-quare (x2 testi) ile değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler beş kategoride toplanmıştır. İlk bölümde demografik özellikler, ikinci bölümde cinsellikle ilgili bilgi durumları, üçüncü bölümde çevreleriyle cinsellik konularındaki iletişimleri, cinsellikle ilgili sorunları ve girişimleri, dördüncü bölümde gebeliği önleyici yöntemler, beşinci bölümde bilgi sahibi oldukları cinsel yolla bulaşan hastalıklar altıncı bölümde cinsellik eğitimine ilişkin görüşleri ve bazı bağımsız değişkenlere göre dağılımına yer verilmiştir. Çalışma sonucunda gençlerin üreme organlarının yapı ve fonksiyonları, adölesan dönemi gelişim özelikleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları, bu konulardaki bilgi kaynaklarının ağırlıklı olarak arkadaşlar ve basın-yayın olduğu belirlenmiştir. Gençlerin gebeliği önleyici yöntemleri yüksek bir oranda bildikleri, bilgi aldıkları kaynakların ağırlıklı olarak arkadaşlar ve basın-yayın olduğu, yaklaşık beşte birinin evlilik öncesi cinsel ilişki deneyimi yaşadıkları belirlenmiştir. Dini inançların cinsel dürtülerini baskılamasına neden olan gençlerin, karşı cinsle yakınlıklarında daha tutucu oldukları gözlenmiştir. Gençlerin % 16'sının cinsellikle ilgili sorunları olduğu ve sorunları olanlardan beşte birinin sorununu çözmek için girişimde bulunmadığı belirlenmiştir. Cinsel yolla bulaşan hastalık geçiren 14 öğrencinin, %85.7'si tedavi olmak için doktora başvurduğu bu öğrencilerin hastalığı süresince % 78.6'sının cinsel ilişkilerine ara verdiği ya da prezervatifle sürdürdüğü saptanmıştır.

This study was conducted among high school and university students in Aydın prosurice in order to describe their knowledge and views about sexuality, contraception, sexual diseases, their sexual needs and problems. Two schools were chose for this study carried out between. November 15, 1997 and Mayıs, 1998 in Aydın. Finally 304 üniversity students and 279 high school students; totally 583 studants were included in the study. Questionnaires, which consist of questions with optional answers and open ended were handed out to the groups of 20-25 students in their classes. After the students completed the forms, the data (that obtained) was analyzed stastistically using desceiptive statistics and chi-square. Findings were presented in 6 categories. These categories include demographic characteristics of the students; their knowledges about sexuality; their communications with others about sexuality; their sexual experiences and problems, their knowledges about contreceptive methods (dispersion) of sexually transmitled diseases their education about opinion sexuality according to some independent factors. As a result of the study it was determined that the knowledge of the adolescents about structure and functions of reproductive organsn, of development al characteristics in adolescence period and sexually transmitted diseases have known not satis factory and recources about these subjects have known mostly their friends and media. Results indicated that conraceptive methods were known in high percentage and again the resources were mostly friends or publications and approximately 20% of them had a sexual experience before marriage. The study showed that education level of parents have no effect on their knowledge about structure and functions of reproductive organs, characteristics of devolepment in adolescence period, contraception, and sexual diseases. One of the findings that we obtain from this study is ones who take their sexual drives under strict control because of their religious believes, have limited in relation between opposite genus. It is determined that 16 % of youth have sexual problems and one-fifth of them did nothing to solve their problem. 14 students had infected with a sexual disease and 85,7 % of them had taken medical treatment. 78,6 % tnese students stopped their sexual relations or continued their relations by using condom.
Keywords: Gençlerin sorunları ve onlara sunulan hizmetler; Lise eğitimi; Toplumsal refah sorunları; Üniversite öğrencileri