2008 finansal krizi döneminde işletmelerde piyasa verilerine dayalı olarak finansal başarısızlık olasılığının tahmini: İMKB uygulaması - Söylemez, Yakup (My University, 2018)
Bu çalışmada, firmaların finansal başarısızlık olasılıklarının piyasa verileri kullanılarak tahmin edilmesi amaçlanmaktadır. Finansal başarısızlık olasılığının tahmin edilmesi iki farklı Black Scholes Merton (BSM) opsiyon modeli ve iki farklı KMV modeli kullanılarak yapılmıştır. Modellerin uygulandığı dönem 2008 Finansal Krizinin etkili olduğu 2007-2008 ve 2009 yılları olarak belirlenmiştir. Modellerin uygulanma alanı ise İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) imalat sektöründe faaliyet gösteren 489 firma olarak belirlenmiştir. Modellere göre, firmaların finansal başarısızlık olasılıkları hesaplanmış ve finansal başarısızlık kriterleri çerçevesinde elde edilen firmaların başarısızlık durumları ile karşılaştırılmıştır. Modellerin başarım güçlerinin analizi için ROC eğrisi yöntemi kullanılmıştır. Bilgi içerikleri ise modellerin genel sınıflama oranlarına bakılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda başarılı bulunun BSM modeli ve KMV modeli değişkenleri panel regresyon analizine tabi tutulmuştur. Yapılan analiz sonucunda firmaların finansal başarısızlık olasılıklarına firma değeri, firma yükümlülükleri ve varlık volatilitesi değişkenlerinin etki ettiği tespit edilmiştir.

The purpose of this study to estimate the financial failure probability of firms using market data. Estimating the probabilities of financial failure was made using two different Black Scholes Merton (BSM) option models and two different KMV models. The period in which the models were applied was determined as the 2007-2008 and 2009 years when the 2008 Financial Crisis was effective. The scope of application of the models is determined as 489 companies operating in Istanbul Stock Exchange (ISE) manufacturing sector.According to the models, firms' financial failure probabilities were calculated and compared with firm failures obtained within the framework of financial failure criteria. The ROC curve method was used to analyze the performance of the models. Information contents were analyzed by considering the general classification ratios of the models. The BSM model and KMV model variables were analyzed by panel regression analysis. As a result of the analysis, it has been determined that firm value, firm liabilities and asset volatility variables affect firms' financial failure probability.
Keywords: BSM Opsiyon Modeli; BSM Option Model; Business enterprises; Corporations - Finance - Turkey; Finance; Financial analysis; Financial failure; Finans; Finansal analiz; Finansal başarısızlık; Finansal Kriz; Forecasting; İstatistiksel metodlar; İşletme başarısızlıkları; KMV Model; KMV Modeli; Matematiksel modeller; Mathematical models; Menkul kıymetler borsası; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi Financial Crisis; ROC Analizi; ROC Analysis; Statistical methods; Stock exchanges; Şirketler; Tahmin; Turkey; Türkiye