Dijital teknoloji destekli sinemada yapım sonrası yaratma süreçlerinin incelenmesi - Aslanyürek, Yusuf (My University, 2013)
DİJİTAL TEKNOLOJİ DESTEKLİ SİNEMADA YAPIM SONRASI YARATMA SÜREÇLERİNİN İNCELENMESİ ÖZET Sinema’da özel efektler teknolojisi, kendi çağının en ileri teknolojilerini sundu. Hatta bu özel efektler, gelecekteki gerçeğin müjdecisi olarak işlevini yerine getirdi. Geçmişten günümüze görsel efektler tarihi yönünün incelenmesi sayesinde, görsel efektlerin gelecekteki gerekliliklerini hayal edebiliriz. Görsel efektler vasıtasıyla geleceğin temsili, gelecek gerçeklik vizyonu ile bizlere sağlanmaktadır. Bu tez, görsel efektlerin gelişiminin sinemaların gerçek, üreten ve daima güçlü gerçeklik efekt lerini nasıl değiştirdiğini sunmaktadır. Görsel efektlerin filmde, özellikle Bilim Kurgu Filmlerindeki etkilerini ve bunların çağdaş kültürdeki gerçek efektlerinin işlevini inceleyeceğim. zel efekt, Gerçekçilik efekti, zaman-mekan sıkışması, trickality, gişe filmi, vfx, görsel efekt, özel efekt, CGI, Modernizm, Fordizm, post-modernizm EXAMINATION OF VISUAL EFFECTS IN FILM POST-PRODUCTIONS BY YUSUF ASLANYUREK OVERVIEW Special effects in cinema have presented the cutting edge technologies of their eras. They have even functioned as harbingers of future reality. Through examination of the direction of visual effects history, from the past to the present, we can imagine what the visual effects of the future may entail. The representation of the future by means of visual effects provides us with a vision of future reality. Thus, visual effects function as a measure of the times, of contemporaneous visions of reality and technology. The purpose of this dissertation is to chart how the development of visual effects has changed cinema’s vision of the real, producing an ever more powerful “reality effect” and increased attention of World. I will examine the implications of visual effects in film, in particular in films completed with compositing and inquire about the function of their effect in World. Special Effects, Reality Effect, Time-space Compression, Trickality, Turkish Blockbuster, Visual Effects, Digital Effects, CGI, Tricks, Modernism, Fordism, Postmodernism. ISTANBUL 2013
Keywords: Bilim Kurgu; Dijital Teknoloji; Görsel Efekt; Sinema; Sinema Teknolojileri