12 numaralı mühimme zeyli (h. 1117 / m. 1705) (inceleme-metin) - Kaçak, Ayşe (My University, 2014)
Bu tez çalışması, Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunan 989 numaralı katalogda A.DVNS.MHM.ZYL.d 12 koduyla kayıtlı olan 12 Numaralı Mühimme Zeyli’nin transkripsyon,

ve değerlendirmesinden oluşturmaktadır. Birinci bölümde şekil ve muhteva olarak metnin incelenmesi, ikinci bölümde, metinde yer alan hükümlerin özetleri, üçüncü bölümde ise metnin transkripsyonu yer almaktadır. Muhteva olarak metnin incelenmesinden sonra, aslında bu defterin mühimme defterleri serisine değil de şikâyet defterleri serisine kaydedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu nedenle giriş kısmında ana hatlarıyla şikâyet defterleri hakkında bilgi verilmiştir. Metinde, başlıca alacak-verecek, eşkiyalık, mülke haksız müdahale, kanundan fazla vergi talebi, tahsil edilemeyen vergiler, vakıf ve zaviyeler, miras malları ve su ile ilgili birtakım meseleler şikâyet konusu olmuştur. mme, şikâyet defteri, alacak-verecek meseleleri, eşkıyalık, mülke haksız müdahale, kanundan fazla vergi talebi, tahsil edilemeyen vergiler, vakıf, zaviye, miras malları, su. ABSTRACT The thezis consist of the transciription, the summary and the evaluation of the Muhimme Zeyli 12, which in the Ottoman Archives and registered in the catalog numbered 989 and coded A.DVNS.MHM.ZYL.d 12. The first chapter includes the study which form and content of the registry. The second chapter includes the summaries of the ordinances and the third chapter had been allocated for transcription. After the examination of the text, we reached to the conclusion that the registry should be classified as a complaint registry (şikâyet defteri) instead of muhimme zeyli. Due to this reason, in the introduction section, some information has been given about complaint registry (şikâyet defteri). In primary text refers mainly to debits credits, thuggery, intrusion to freehold, demand for taxes rather than law, the taxes were uncollected, waqfs and small dervish lodges, inherited goods and water. Key words: Muhimme, Şikayet, the issue of the debits and credits, thuggery, intrusion to freehold, demand the tax rather than law, the taxes uncollected, waqfs and small dervish lodges, inherited goods, water.
Keywords: Tarih