Kadın tüketicilerin alışveriş merkezi tercihlerinin belirlenmesi ve bir pilot araştırma - Şekerkaya, Ahmet; Cengiz, Emrah (Öneri Dergisi, 2010)
İşletmelerin pazarlama stratejileri oluşturmasında, pazarı daha iyi tanımlayarak kendileri için en uygun pazarı hedef olarak seçmelerinin temeli pazarı bölümlendirmekten geçmektedir. Hedef pazarı oluşturan tüketicilerin çeşitli özelliklerini tanımayan ve buna uygun tanımlamaları yapamayan işletmelerin doğru pazarlama stratejisi uygulayamamasının yanı sıra günümüz rekabet şartları içerisinde kaynakları etkin ve verimli kullandığından bahsetmek mümkün değildir. Ülkelerin gelişmişlik düzeylerindeki artış ile beraber kadın tüketicilerin satınalma kararları üzerindeki etkilerinin artışı pek çok çalışmada incelenmiştir. Bu gerçekten hareketle pazarlama profesyonelleri de pazarlama stratejilerini oluştururlarken kadın tüketicileri daha fazla etkileyebilmenin yollarını aramaya başlamıştır. Bu çalışmada kadın tüketicilerin AVM tercih nedenlerine göre kümelenmesi ve AVM’lerin kadın tüketiciler tarafından tercih nedenleri belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda kadınların AVM tercihlerine göre üç grupta kümelendikleri ortaya çıkarılarak bu kümeler sahip oldukları nitelikler itibariyle potansiyeller, aktifler ve duyarsızlar olarak adlandırılmıştır.
Keywords: Pazarlama, Alışveriş Merkezi, Kadın Tüketici, Tüketici Tercihi, Kümeleme Analizi, Pazar Bölümlendirme, Pazarlama Stratejisi - Marketing, Shopping Malls, Female Consumers, Consumer Choice, Cluster Analysis, Market Segmentation, Marketing Strategy.