The effects of task complexity on measures of accuracy and lexical variety in EFL writing= İşlem karmaşıklığının ingilizcenin yabancı dil olarak öğretiminde yazının doğruluğu ve sözcüksel çeşitlilik üzerindeki etkileri - Gökgöz, Nihal (My University, 2009)
İşlem Karmaşıklığının İngilizce’nin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Yazının Doğruluğu ve sözcüksel Çeşitlilik Üzerindeki Etkileri Bu çalışma, bilişsel karmaşıklık değişkenlerinin neden-sonuç açısından karmaşıklık derecelerinin arttırılmasının sözcüksel çeşitlilik ve dilbilgisel doğrulukla sonuçlanıp sonuçlanmadığını araştırmak için yapılmıştır. Ayrıca bulunan etkilerin dil seviyesine göre değişip değişmediğini iki modelin varsayımlarını temel alarak incelenmektedir: Robinson’ın Biliş Hipotezi ve Skehan ve Foster’ın Sınırlı Dikkat Kapasitesi Modeli. Birinci hipotez bilişsel zorluk derecelerine göre sıralanan işlemlerin daha detaylı ve karmaşık bir zihinsel süreçle birlikte bilginin daha kalıcı olmasını sağladığını iddia etmektedir. Diğer yandan, Skehan and Foster’ın (1999) Sınırlı Dikkat Kapasitesi Modeli, sınırlı bir işlem kapasitesinin varlığından dolayı, işlemlerin bilişsel zorluk derecelerinin fazla olmasının, içeriklerinin daha fazla dikkat gerektirmesi sebebiyle, dil için ayrılabilecek dikkatin azaldığını tartışmaktadır. Bu sebeple, akıcılık, dilbilgisel doğruluk ve komplike bir dil kullanımı eş zamanlı olarak elde edilemez. Türkiye’deki özel bir üniversitenin hazırlık okulunda yapılan bu araştırma,

’yi yabancı dil olarak öğrenen 125 Türk öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere, karmaşıklığı Robinson’ın Biliş Hipotezi’ndeki -/ + element ve neden-sonuç ilişkisi açısından değiştirilen iki yazı alıştırması verilmiştir. Verilerin kodlaması yazının doğruluğu ve sözcüksel çeşitliliğe bağlı olarak yapılmıştır. Doğruluk her bir T-unit içindeki hataların oranına göre, sözcüksel çeşitlilik ise Laufer ve Nation’ın (1995) analizleri kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular işlem karmaşıklığının uygunluk hataları üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Ancak diğer hatalar ve sözcüksel çeşitlilik üzerinde etkisi görülmemiştir. ABSTRACT The Effects of Task Complexity on Measures of Accuracy and Lexical Variety in EFL Writing The study investigates whether increasing cognitive complexity factors results in more lexical variation, and in higher accuracy, and differ according to the proficiency level based on the assumptions of two models: Robinson’s Cognition Hypothesis and Skehan and Foster’s Limited Attentional Capacity Model. The former claims that the cognitive complexity results in detailed and complicated processing along with retention of input. On the other hand, Skehan and Foster’s (1999) Limited Attentional Capacity Model argues that due to the limited processing capacity, cognitively demanding tasks, because their content demands great attention, decreases the attention available to be allotted to its language. Therefore, fluency, accuracy and complexity cannot be achieved simultaneously. The present study was conducted in the preparatory school of a Turkish private university with 125 Turkish EFL learners. Two writing tasks where the cognitive complexity of the tasks was operationalized through increasing reasoning demands and -/ + few elements of the tasks according to Robinson’s Cognition Hypothesis constituted the study. The coding was based on accuracy and lexical variation. Accuracy was measured as Errors per T- unit (E/ T). Lexical variation was measured using Laufer and Nation’s (1995) lexical proficiency analysis. The findings indicated that task complexity had significantly affects only appropriateness errors.
Keywords: İngilizce; Yabancı Dil_Eğitim; Yabancı Dil_Öğrenim ve Öğretim