Modüler EIB sisteminin labview ile gerçek zamanlı ve web tabanlı kontrolü - İleri, Süleyman (My University, 2009)
MODÜLER EIB SİSTEMİNİN LABVIEW İLE GERÇEK ZAMANLI VE WEB TABANLI KONTROLÜ Bu tezde amaç; Avrupa Tesisat Veri Yolu (European Installation Bus) sisteminde kullanılan modüllerin kontrolü, durumlarının görüntülenmesi ve izlenmesi için Labview grafiksel programlama dili ile bu sisteminin gerçek zamanlı ve web tabanlı kontrolünün gerçekleştirilmesidir. Kullanılan modüller, gömülü sistemler oldukları için programlandıktan sonra sistemde bulunan sensör yada dokunmatik panel (touch panel) gibi kullanıcı arayüzlü cihazlar ile kontrol edilmektedirler. Büyük işletmelerde ise bu sistemler, bilgisayar tabanlı Denetimli Kontrol ve Veri Toplama Sistem (Supervisory Control and Data Acquisition) programları veya Java Uygulama Kontrol Motoru (Java application Control Engine) gibi web tabanlı sistemler ile kontrol sağlanmaktadır. Denetimli Kontrol ve Veri Toplama Sistem uygulamaları, sistem operatörlerine merkezi bir kontrol noktasından, ilgili sisteme uzaktan müdahale ederek, izleme, kontrol ve veri toplanmasını güvenilir bir şekilde aynı zamanda ekonomik olarak yerine getirmeyi avantaj olarak sunmaktadır. Java Uygulama Kontrol Motoru, web tabanlı sistem kontrolü yardımı ile sistem verilerine internet üzerinden ulaşılmasını sağlamaktadır. Tasarlanan programın amacı, hem Denetimli Kontrol ve Veri Toplama Sistemi programlarının özellikleri olan görüntüleme ve veri toplama işlemlerini, hemde Java Uygulama Kontrol Motorunun web tarayıcı ile kontrol, görüntüleme ve izleme gibi özelliklerini Labview grafiksel programlama dilinde gerçekleştirilmesidir. Ek olarak Labview grafiksel programlama dilinde hazırlanan kontrol algoritmaları ile Avrupa Tesisat Veri Yolu sisteminde kullanılan akıllı modüllerin yerine basit anahtarlama çıkışlarına sahip modülleri kullanarak, sistemi daha ekonomik hale getirmektir.

REAL TIME and WEB-BASED CONTROLS of a MODULAR EIB SYSTEM A web-based real-time application has been developed to control and monitor a European Installation Bus system by using Labview graphical programming platform. Typical European Installation Bus systems are controlled over sensors or touch panels commanding the pre-programmed devices embedded within systems whereas large applications of European Installation Bus systems are controlled by PC based Supervisory Control and Data Acquisition programs or web based applications using Java Application Control Engine platform. Supervisory Control and Data Acquisition systems provide the system operators with a reliable and economical data acquisition and controls from a distant monitoring central location. Java Application Control Engine applications allow web based controls and data access from a Supervisory Control and Data Acquisition platform. The developed software combines the visual and data acquisition features of Supervisory Control and Data Acquisition and web browser features of Java Application Control Engine in a single Labview application while reducing the number of control devices used in a European Installation Bus system resulting in a simple and economical solution.
Keywords: Mekatronik; Web Tabanlı Kontrol