Aynu’l-hayat adlı tefsir’den Fatiha suresinin tahkiki ve Necmuddin Kübra’nın tefsirdeki metodu - Ibrahim, Mohamad (My University, 2007)
Bu çalışmada 12. yüzyıl İslam dünyasının en parlak bir mutasavvıfı ve âlimi olan Necmeddin Kübra’nın (1145–1221) hayatı ve ilmi kişiliğinden bahsedilmektedir. Kübreviyye tarikatının da kurucusu olan Necmeddin Kübra’nın “Aynu’l-Hayat” isimli tefsirindeki Fatiha suresinin tahkiki yapılmıştır. Bu tahkikle birlikte tefsirdeki metoduna da değinilmiştir.

In this research work, the thoughts and cult of Najamuddin Kubra (1145-1221) also known as Kubriye, who is regarded as the most enlightened man of twelfth century, has been studied in detail. His Ishaari tafseer methods like Aynul Hayat Tafseer has been discussed. His research methods especially that of Fatiha Chapter and its Tafseer are dealt specifically.
Keywords: Aynu’l-hayat; Fatiha Suresi; Kübreviyye Tarikatı; Necmuddin Kübra; Tefsir