An empirical investigation through the efficient usage of knowledge in Turkish banking sector - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Tüm dünyayı efki.si altına alan yeni ekonomi dalgası, bireyleri, toplum lan, işletmeleri ve devletleri yeniden yapılanmaya, hızla kabuk değiştirmeye ve sonuçla kiiresel bir kimlik karan maya zorlarken şirketlerin günümüzdeki yeni servetinin görünmeyen kaynağının "bilgi" olduğu artık kabul edilmektedir, Günümüzün iş dünyasında entellektüel sermayenin yönetimi ve bilginin ölçülmesi, bilgi ve bilgi tabanlı varlıkların şirketlerin pazar değerini belirlemeye başlamasıyla zorunluluk arz etmeye başlamıştır. Ancak, firmaların bilgi yönetimi uygulamalarında iyi bir performans ekle edebilmeleri için bilgi ölçüm tekniklerini kullanmaları gerekmektedir. Aynı şekilde bilgi ekonomisinde rekabet edebilmek için bilgi ve enformasyonun Jinansal kurumlarda da entelektüel birer varlık olarak kabul edilmesi son derece önemlidir. Hizmet sektöründe bilginin maddi olmayan bir duran varlık olarak kendini kabul ettirmesi, bilgi varlıklarının ölçülmesi oranında rakiplerine göre rekabet üstünlüğü kazandırabilecektir. Bu bütiin sektörler için geçerli olmakla beraber ekonominin motoru olan fınans sektöründe ayrı bir önem an etmektedir. Nitekim piyasaların çok hızlı değişim gösterdiği ve teknolojik gelişmelerin hızına erişmenin mümkün olmadığı bu ortamda bankaların ayakta kalıp diğer bankalarla rekabet edebilmesinin tek rekabetçi kaynağı bilgi olmaktadır. Bilgi yoğun sektörlerin büyüme hızları ve sektörlerin dünya ticaretinden aldıkları payların sürekli artması dikkate alındığında bilgi ve iletişim teknolojileri (bilişim) sektörünün bu açıdan stratejik öneme sahip olduğu görülmektedir. Bilgi ekonomisinin temel karakteristiği bu çalışmanın teorik altyapısını oluşturmaktadır. Bilgi ekonomisi, yeni rekabet koşulları ve yeni yönetim modellerini beraberinde getirmektedir. Bilginin temel üretim faktörü olduğu ve ekonomideki katma değerin büyük ölçüde bilgi tarafından yaratıldığı bir model olan bilgi ekonomisine geçiş, özellikle gelişmekte olan ülkelerce hedeflenmektedir. Bilgi üretimine önem veren ülkeler, ürettikleri bilgileri teknolojiye dönüştürerek teknolojik açıdan önemli bir rekabet avantajı yakalamayı amaçlamaktadırlar. BSC, SACAT, KMPI vb entelektüel varlıkların ölçümünde kullanılan yöntemlerle firmalar bilançolarında görünmeyen değerlerin de ölçiilebilirliğinin farkına varmaya başlamışlardır. Buna göre, işletmeler sahip oldukları bilgi kapasitesini sermayeye dönüştüreb ildikleri ölçüde etkin ve başarılı olabilmektedirler. Nitekim şirketlerin piyasa değerinin yaklaşık dörtte iiçii artık maddi olmayan varlıklar olarak da bilinen entelektüel sermayeden kaynaklanmaktadır. Yeni ekonominin etkilerinin en fazla görüldüğü alanlardan biri fıııans piyasaları olarak dikkat çekmektedir. Birçok banka Jinansal piyasaların küreselleşmesinden dolayı bilgi-temellİ organizasyon olma durumuna gelme yolunda ilerlemektedir. Bankalar bilginin önemini ve onun kurumsal değerini oluşturmakta oynadığı rolü anlamaya başlamışlardır. Ancak bankacılık sektöıiinde rekabet edebilmek ve başarılı olabilmek için, bir bankanın "bilgi" adı verilen maddi olmayan varlığını yönetmeyi bilmesi gerekmektedir. Çalışma, maddi olmayan bir duran varlık olan ve bilgi yönetimiyle öne çıkan bilginin taşıdığı önemi göstermek ve bilginin ölçülebilir/iğini, teknoloji-yoğun bir sektör olein bankacılık s eki ahinde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Böylece, Türk mevduat bankalarında stratejik bir araç olan bilginin ölçiilebihııe potansiyelini ortaya çıkarmak aızıı edilmektedir. Finansal kurumların enformasyon teknolojilerini operasyonel düzeyde en çok entegre eden sektörlerin başında gelmesi ve bilginin finansal ürünlerin elektronik ortamda dağıtılmasına ve transferine önemli katkı sağladığı düşünüldüğünde bankalarda, özellikle bilgi- teknolojileri birimlerinde, bilginin ölçiilebilirliği son derece önem arz etmektedir. Bu yüzden araştırmada veri toplamaya yönelik olarak söz konusu bankaların bilgi - işlem departmanlarında çalışan 253 işgörenden elde edilen anketler analiz edilmiş ve değişkenler arasındaki korelasyon ampirik olarak test edilmiştir. Diğer yandan, iki veya daha fazla değişken grubu arasında ilişki bulunup bulunmadığını incelemede kullanılan ve çapraz tablolarda değişkenler arasında benzerlik, farklılık ve ilişkilerin yorumlanmasını kolaylaştıran "Ki-Kare Bağımsızlık Testi" kullanılmıştır. Elde edilen bulgular bilgi ölçümü ve yönetimi arasındaki ilişkiyi teyit etmektedir. Ancak bankacılık sektörünün bilgi tabanlı varlıkların ölçiılebilirliğinden henüz bilgi sahibi olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca bilgi ölçüm araçlarının kıtının bünyesinde kullanımı sağlandıkça bilginin etkin ölçülmesinin mümkün olacağı kanısına varılmıştır. Bankaların bilişim teknolojilerine yaptıkları yatırımların rekabet edebilirlikte eskiye nazaran daha etkin olmaya başlamasıyla da mevcut tekniklerin iyileştirilmesi finans sektöni için kaçınılmaz olmaktadır. Diğer yandan bankaların bilgi ölçüm tekniklerini doğru seçmelerinin sadece stratejilerine yön vermekle kalmayacağı aynı zamanda ortcı ve uzun vadede performanslarının iyileştirilmesi sürecinde de önemli rol oynayacağı düşünülmekledir.

The wave of new economy that surround the whole world whilst enforcing enterprises, individuals, societies and nations to rapidly restructure and to gain global identity, the knowledge as an asset is already affirmed as an invisible source of wealth for the corporations. In today's business, managing intellectual capital and measuring knowledge became a necessity as knowledge and knowledge based assets recently define the market value of corporations. However, for the firms to perform well in knowledge management applications, they need to apply the knowledge measurement metrics. The study aims to exhibit the importance of knowledge as an intangible asset attached by the knowledge management and to investigate the measurement of knowledge in technology-intensive banking sector. In this context, the study intends to measure the potential of knowledge to be used as a strategic too! in Turkish deposit banks. In terms of data collection, surveys collected from 253 employees in IT department of the banks were analyzed and correlations between the knowledge measurement variables are also empirically tested, The results confirm the association between the knowledge measurement and knowledge management. However, the findings show that; the banking industty is not well-informed about the measurement of knowledge-based assets and is yet to measure the intellectual assets and evaluate (hem in their balance sheets. Finally, the results suggest that the more effective usage of the knowledge measurement tools will lead to the efficient measurement of the knowledge.
Türk bankacılık sektöründe bilginin etkin kullanımına yönelik ampirik bir araştırma
Keywords: İktisat; İşletme