Lise son sınıf öğrencilerinin uyku kalitelerinin ve sınav kaygılarının değerlendirilmesi - Tekeli, Sedef (My University, 2009)
Bu çalışma, lise son sınıf öğrencilerinin uyku kalitelerinin ve sınav kaygılarının değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı tipte gerçekleştirilmiştir. Çalışma, Sivas ili Şarkışla ilçesi Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı yedi lise ve dengi okulda Aralık 2008 tarihinde uygulanmıştır. Çalışmanın evrenini bu okullarda öğrenim gören 357 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemini ise o gün okula devam eden 348 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama amacıyla, araştırmacı tarafından literatüre dayalı olarak geliştirilen ve uzman görüşüne sunulan Kişisel Bilgi Formu, Buyyse ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş, Ağargün ve arkadaşları tarafından Türkçe geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış olan Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi ve Spielberger ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş, Öner tarafından Türkçe geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış olan Sınav Kaygısı Envanteri kullanılmıştır. Araştırmanın verileri bilgisayar ortamında değerlendirilmiş olup, tanımlayıcı istatistiki analizler ve normal dağılım göstermeyen değişkenlerin karşılaştırılmasında Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma sonucu kız öğrencilerin Sınav Kaygısı Envanteri tüm testinden aldıkları toplam puan 44,57 ± 11.10, erkeklerin ise 43,77±10,96 bulunmuştur. Uyku kalitesi indeksinin öznel uyku kalitesi bileşeninden alınan toplam puan kız öğrencilerde 1.29±0,85, erkeklerde 1,47±0,86 olarak gösterilmiştir. Sonuç olarak; bu bulgular öğrencilerin orta düzeyde kaygı yaşadıklarını, sınava hazırlık öncesi ile sınava hazırlık dönemi arasında uyku kalitelerinin olumsuz yönde değiştiğini göstermiştir. Çalışmanın sonuçları bu dönemde gençlerin, sınav kaygılarının azaltılması ve uyku problemlerinin önlenmesi için rehberliğe ve bu kapsamda hazırlanacak programlara gereksinimlerinin olduğunu düşündürmüştür. lesan, sınav kaygısı, uyku kalitesi.

EVALUATION OF SLEEP QUALITY AND EXAM ANXIETIES OF LAST CLASS STUDENTS IN HIGH SCHOOLS This study practiced in a descriptive type with the aim of evaluating the sleep quality and exam anxieties of last class students in high schools. The study applied in seven high schools attendant to the Ministry of Education of Sivas county Şarkışla town on December 2008. Environment of the study includes 357 students attending to these schools. Anyway the study could be executed for 338 students who performed to the schools at that day. In the study, Personal Data Form developed by the researcher basing on the literature and introduced to expert’s idea, Pittsburg Sleep Quality Index, improved by Buyyse and friends’ Turkish validity and confidence studies practiced by Agargün and friends’ and Inventory of Exam Anxiety improved by Spielberger and friends, Turkish validity and confidence studies practiced by Öner, used in order to pick data. Datas of the study evaulated in computer stage , Kruskal Wallis and Mann Whitney U test used for comparing descriptive statistical analyses and variabilities with anomalous distribution. According to the result of the study, total points of on Exam Anxiety İnventory test is found as 44,57 ± 11,10 in female students, and 43,77±10,96 in male students.Total points gathered from the subjective sleep quality component of sleep quality index is showed as 1.29±0,85 in female students, 1,47±0,86 in male students. As a result,these findings showed that students have moderate anxieties,and their sleep quality changes in a bad way between the period before preparation for exam and during the preparation for exam.Results of the study showed that there is a need for guidance and the programmes in this comprehension for decreasing youngs’ exam anxiety and preventing sleep problems in that period of time. Key Words: Adolescent, sleep quality, exam anxiety.
Keywords: Kaygı; Psikoloji, Öğrencilerde; Sınav Kaygısı; Uyku Kalitesi; Yaşam Kalitesi