Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitaplarında Yer Alan STEM Etkinliklerinin Yeterliliklerinin İncelenmesi - YILDIRIM, MEHTAP (My University, 2022)
21.yüzyıl gereklilikleri doğrultusunda yeniden yapılandırılan Fen Bilimleri dersi programında öğrencilerin problemlere disiplinler arası bakış açısıyla bakması hedeflenmiştir. Ders kitaplarındaki etkinliklerin bu doğrultuda hazırlanmış olması önem taşıdığından çalışmada ders kitaplarındaki STEM etkinliklerinin ünite, kazanım, öğrenme ortamı, etkinlik içeriği, STEM konu alanı ve STEM alanlarında gelişim bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmada doküman inceleme amacıyla “STEM Etkinlikleri Değerlendirme Rubriği” kullanılmıştır. Bununla birlikte ortaokulda fen bilimleri STEM etkinliklerini yüz yüze ve çevrimiçi uygulayan 11 öğretmenin görüşleri alınarak etkinliklerin yüzyüze ve uzaktan eğitimde uygulanma durumları incelenmiştir. Ders kitaplarında yer alan STEM etkinliklerinin en az bir kazanım ile ilişkili olduğu, etkinliklerin yapısal olarak bir ortaklık taşımadığı görülmüştür. Çoğu etkinliğin bir problem durumuna sahip olmadığı, alternatif çözümler sunmadığı, en az bir STEM disiplinin eksik olduğu, ürün odaklı ve değerlendirme bakımından yetersiz olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda ders kitaplarındaki STEM etkinliklerinin ortak bir yapıda, alan yazında yer alan STEM etkinliklerine ait özellikleri barındıracak ve alternatif ölçme araçlarını içerecek biçimde yeniden düzenlenmesi önerilmiştir.

In the Science Curriculum restructured in line with the requirements of the 21st century, it is aimed that the students look at the problems from an interdisciplinary perspective. Since it is important that the activities in the textbooks are prepared in this direction, it is aimed to examine the STEM activities in the textbooks in terms of unit, achievement, learning environment, activity content, STEM subject area and STEM areas. Case study design was used in the study. In this research, “STEM Activities Evaluation Rubric” was used for document analysis. In addition, the views of 11 teachers who applied Science STEM activities face-to-face and online in the secondary school were examined. It has been observed that STEM activities in the textbooks are associated with at least one objective and the activities do not have a structural similarities. It has been determined that most activities do not have a problem situation, do not offer alternative solutions, at least one STEM discipline is missing, productoriented and insufficient in terms of evaluation. In this direction, it has been suggested to reorganize the STEM activities in the textbooks in a common structure, to include the features of the STEM activities in the literature and to include alternative measurement tools.
Investigation of STEM Activities Competence in Middle School Science Textbooks