Günümüz internet ortamında bilişim suçları ve Türkiye'deki internet haber sitelerine yansımaları - Sönmez, Yağmur (My University, 2018)
Şüphesiz ki bilgisayar insanlık tarihinde çığır açan en önemli icatlardan biridir. Başlarda “bilimsel hesap makinesi” gibi isimlerle adlandırılan bilgisayar,

“to compute” yani “hesaplamak” fiilinden türetilmiştir. Bilgisayarı diğer aygıt ve hesaplama makinelerinden ayıran özellik bilişim yeteneğinin olmasıdır. Bilgi ve veri işleme özelliği olan bilgisayar iki temel unsurdan oluşur. İlk unsur donanım yani bilgisayarın fiziki bileşenleri olan veri giriş ünitesidir, ikinci unsur ise yazılım yani donanımın çalışmasını sağlayan belli komutlarla işlem gösteren programlardır. Gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayarlar masaüstünden cebimize kadar girmiştir.İlk olarak hesaplama işleviyle yola çıkan bilgisayarın tarihçesi yaklaşık 5000 yıl öncesine yani abaküsün icadına dayanmaktadır. Kâğıt ve kalemle önemini yitiren abaküsün ardından mekanik olarak hesap yapabilen makinelerin geliştirilmesi bilgisayar tarihinin ikinci basamağı olarak adlandırılabilir. Bu basamağı, buhar gücüyle çalışan bir motora sahip olan çok gelişmiş bir hesaplama makinesi izlemektedir. 1940’lı yıllarda dijital bilgisayarın gelişmesiyle, günümüz bilgisayarlarının ilk prototipi atılmıştır. Günümüzdeki bilgisayar bileşenleri ile üretilen ilk bilgisayar ise 1959 yılında üretilmiştir. Kişisel kullanım için (ev, iş, okul) tasarlanan bilgisayarların geliştirilmesi ise 80’li yılların başlarına dayanmaktadır.İnternetin tarihi 1960’lı yılların sonlarına uzanır. İnternet ilk olarak askeri amaçla bilgisayarların birbirine bağlanması için Amerika’da geliştirilmiştir. İnternet kişisel kullanım için de 1973 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. İnternet, dünya üzerindeki milyonlarca bilgisayarın birbirlerine bağlanmaları ile oluşan global bir bilgisayar ağları sistemini ifade etmektedir. 90’lı yıllarda internet kullanımının artması internetin yapısının hızla gelişmesini sağlamıştır. Ülkemizde ise internet için gerekli altyapı 90’lı yıllarda ODTÜ tarafından sağlanmıştır.İnternet ve bilgisayarın doğurduğu bir kavram olan bilişim ise disiplinlerarası bir özelliğe sahiptir. Bilişim, iletişimde kullanılan bilginin bilgisayarlar aracılığıyla akılcı bir şekilde işlenerek, her çeşit düşüncenin yapay olarak yeniden üretilmesi, saklanması ve ulaşılmasına olanak sağlaması olarak tanımlanabilir.ii“Günümüz İnternet Ortamında Bilişim Suçları ve Türkiye’deki İnternet Haber Sitelerine Yansımaları” adlı bu tezin ana sorunsalını oluşturan bilişim suçları ise kısaca bilişim teknolojileri aracılığıyla işlenmiş olan suçları tanımlayan bir terimdir. Bilişim suçları, sanal suçlar, ağ suçları, siber suçlar ya da bilgi teknolojileri suçları gibi alternatif tanımlamalarla da anılabilir. Bilişim suçları birden fazla kategoriye ayrılmaktadır. İlk olarak kimlik hırsızlığından bahsedebiliriz. Kimlik hırsızlığı bir internet kullanıcısının kimlik bilgilerinin e posta ya da başka yollarla ele geçirilip kötüye kullanılmasıdır. Diğer bir suç çeşidi olan bilgisayar korsanlığı bir bilgisayara izinsiz ulaşım sağlanıp kötüye kullanılması olarak tanımlanabilir. Hacktivizm ise internet üzerinde bazı grupların popüler ya da politik olayları bilgisayar korsanlığı ile birleştirip eylem yapma çeşididir. Sanal Taciz, bir internet kullanıcısının başka bir internet kullanıcısını her şekilde tehdit etmesi olarak adlandırılabilir. İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılık ise çek/ para tahsilatı veya açık arttırma dolandırıcılığı olarak iki yolla yapılmaktadır. Bilgi korsanlığı ise internet üzerinde yayınlanan bilgilerin fikri haklar gözetilmeksizin kullanılması şeklinde tanımlanmaktadır.Casus yazılımlar aracılığıyla işlenen suçlar ise daha çok hedef bilgisayara yerleştirilerek kişinin isteği dışında verilerine ulaşmak olarak tanımlanabilir. Sanal terörizm devlet organlarına ait ağların kötü amaçlı kimseler tarafından ele geçirilip çökertilmesidir. Sanal flört ve evlilik dolandırıcılığında amaç internette tanışılan kişinin güvenini kazanıp kendi isteğiyle bilgilerini iletmesini sağlamaktır. Sanal fuhuş internet üzerinden seks ticaretinin yapılmasıdır. Çocuk pornografisi, çocuk pornolarının üretilmesi ya da dağıtılmasıdır. Sanal haraç ise bir internet kullanıcısının başka bir internet kullanıcısının bilgilerini öğrenip tehdit ederek o kişiden haksız menfaat sağlamasıdır.Ne yazık ki bilişim suçları günümüzde seyrini artan bir grafikle sürdürmektedir. Bu teknolojinin beşiği sayılabilecek başta Amerika olmak üzere Avrupa ülkeleri ve ülkemizde de bu suçlar sıkça görülmektedir. Amerika bu suçlarla mücadeleye 1970’li yıllarda başlamış ve günümüze kadar suç kapsamlarını genişleterek önlemler almıştır. Birçok Avrupa ülkesi ve Türkiye’de çıkardıkları yasalarla bu suçların önüne geçmeye çalışmaktadır.iiiBilişim ve bilişim suçları kavramları yeni kavramlar sayılabileceğinden ülkemizde de yakın tarihte yasalar çıkartılarak korumaya alınmıştır. Ancak çıkarılan bu kanunlara rağmen çok sayıda bilişim suçu işlenmiş ve bu suçlar medyada kendilerine oldukça büyük bir yer bulmuştur.Tez kapsamında Birinci Bölümde geniş bir literatür taramasına dayalı olarak, bilgisayar, internet, bilişim, bilişim suçları, bilişim suçlarının türleri, bilişim suçlarının tarihi gibi temel kavramlar tanımlandıktan sonra, İkinci Bölümde öncelikle ABD, Almanya, İtalya, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Avustralya ve Japonya gibi dünyanın farklı ülkelerinde bu sorunun nasıl yaşandığı ve ne tür yasaların oluşturulduğu açıklanmış, Üçüncü Bölümde Türkiye’de yaşanan bilişim suçlarının boyutu ele alınmış, bu konuda yapılan yasal düzenlemeler ve eksiklikler belirtilmiş; son olarak ise Türkiye’de yaşanan bilişim suçlarının internet haberlerine yansıyan örnekleri, tarihsel sınırlamaya gidilmeden, rastlantısal örneklem seçimi yöntemi ile tespit edilerek irdelenmiştir. ABSTRACT Undoubtedly, the invention of the computer is one of the most important breakthroughs in human history. The computer which named scientific calculator in the beginning, is derived from the english to compute. The ability of data process is distinguish a computer from other devices and calculator. Computer with the information and data processing feature consists of two basic elements. The first element is the data entry unit, which is the hardware component of the computer and the second component is the software, that processes the programs with certain commands that enable the hardware to function. With the developing technology, computers enter from desktop to our pockets.The history of the computer, which first came out with the calculation function, is based on the invention of abacus about 5000 years ago. The development of mechanically calculable machines following abacus, which lost importance with paper and pen, can be called the second step of computer history. This step is followed by a highly advanced calculation machine with a steam powered motor. With the development of a digital computer in the 1940 s, the first prototype of today's computers was laid.The first computer with today's computer components was produced in 1959. The development of computers designed for personal use (home, work, school etc.) dates back to the early 80s.The history of the Internet begins with early 1960s. The Internet was first developed in the United States to connect computers for military purposes. The Internet has also begun to be developed for personal use in 1973. The Internet represents a global network of computer which formed by millions of computers around the world connecting to each other. The increase in Internet usage in the 90's has allowed the internet structure to grow rapidly. In our country, the necessary infrastructure for the internet was provided by ODTÜ in 90s years.Informatics, which is a concept born by the Internet and the computer, has an interdisciplinary nature. Informatics can be defined as the ability to artificially reproduce,vhide, and access all kinds of thinking by processing the information used in communication in a rational way through computers.The cyber crimes that constitute the main problem of this thesis called Cyber Crimes in Today’s Internet Environment and Its Reflections on Internet News Websites in Turkey are briefly a term describing the crimes committed by means of information technology. Cyber crime is a term that briefly describes crimes committed through information technology. It can also be referred to as alternative definitions such as information crimes, network crimes, informatics technology crimes. Cyber crimes are divided into multiple categories. First, we can talk about identity theft. Identity theft is the identification or abuse of an Internet user's identity by email or other means. nother type of crime is computer hijacking, which can be defined as the abuse of unauthorized access to a computer. Hacktivism is the kind of action that combines some groups' popular or political events with computer piracy on the Internet. Virtual Harassment can be termed as an Internet user threatening every other internet user. Fraud on the internet is done in two ways as check / money collection or auction fraud. Information piracy is defined as the use of information published on the internet without regard to the intellectual property rights. Crimes committed through spyware can be described as placing more of them on the target computer and reaching out to the person's request. Virtual terrorism is the capture and destruction of networks of state organs by malicious people. In the case of virtual flirting and marriage fraud, the aim is to gain the trust of the person who is acquainted on the internet and to transmit their information at will. Virtual prostitution is a sex trade on the internet. Child pornography is the production or distribution of child pornography. Virtual tribute is that an internet user learns and threatens the information of another internet user and provides unfair advantage to that person.Unfortunately, cyber crimes are continuing today with an increasing trend. These crimes are common in Europe, especially in America, and in our country, which can be counted as the cradle of this technology. The United States began its struggle with these crimes in the 1970s and has taken measures by expanding crime scandals as much as it is daily. Many European countries are trying to prevent these crimes by law.viSince the concepts of information and information crime can be considered as new concepts, our country has recently been enacted by enacting legislation. Despite these laws, however, numerous informed crimes have been committed and these crimes have taken a considerable place in their own right.Within the scope of the thesis, in the first chapter, after the basic concepts such as computer, internet, information, information crimes, types of information crimes, history of information crimes are defined based on a comprehensive literature search, the second part is primarily the USA, Germany, Italy, England, France, the world in different countries such as Australia and Japan how that is experiencing this problem, and explained that the creation of what kind of law, in the third part dealt with the size of the computer crimes occurred in Turkey, regulations and omissions made in this regard stated; Finally experienced cyber crime reflected in the examples of internet news in Turkey, without going to the historical limitation, detected by random sampling method was discussed.
Keywords: Bilgisayar suçları; Bilişim; Bilişim hukuku; Bilişim suçları; Bilişim Suçu; Computer crimes; Computer law; Cyber Crime; Cyber Law; Hukuk ve mevzuat; Informatics; Internet (Computer network); İnternet; İnternet (Bilgisayar ağı); Law and legislation; Turkey; Türkiye; Türkiye Internet; Yasa ve yasama