Sanat bienallerinde küratörlük : Venedik ve İstanbul bienalleri üzerinden karşılaştırmalı bir analiz - Gürses, İşvecan Nur (My University, 2020)
ÖZETSANAT BİENALLERİNDE KÜRATÖRLÜK: VENEDİK VE İSTANBUL BİENALLERİ ÜZERİNDEN KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZUluslararası sanat bienalleri, iki senede bir gerçekleşen, dünyanın farklı yerlerinden sanatçıların küratörün daveti ile eserlerini sergiledikleri büyük ölçekli sanat etkinlikleridir. Bu sanatı 19.yüzyıldan başlayarak günümüze kadar getirmiş ve bunu yaparken sanatın geçirdiği dönüşümleri, içinde olduğu bireysel ve toplumsal ilişkiler ışığında incelemiştir. 19. ve 20. yüzyılda sanattaki modernizm ve postmodernizm, farklı sosyal dönüşümler içinde evrilerek sanata yansımışken; bugün çağdaş sanat dünyanın geçirdiği teknolojik dönüşümler ve salgın etkileri ile değişimler yaşamaktadır. Sanat, sanatçı, sanat eseri, küratör, koleksiyoner, izleyici gibi sanat dünyasını oluşturan bütün yapı taşları da elbette yaşanan bu dönüşümlerle değişmekte ve her zaman geçmişe göre farklılaşmaktadır. Bu nedenle sanatın dönüşümünü uluslararası sanat bienalleri üzerinden incelerken, ilişki yapılarını özellikle sanatta büyük dönüşümlere neden olagelen teknolojik değişimler ve küresel salgın Covid-19 açışından incelemek bu tez için önem teşkil etmiştir. Bu bağlamda salgın öncesi gerçekleşen 58. Venedik Bienali ve 16. İstanbul Bienal’i karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Küratör, sanatçılar ve sanat dünyasını oluşturan belirleyici konumdaki kişilerle derinlemesine görüşmeler yapılarak, araştırma Venedik ve İstanbul bienallerinin alan incelemesi ile desteklenmiştir.

International art biennials are the art events which take place every two years in different cities and countries. Artists from all over world can take place with their art piece in the biennial by the invitation of the curator. This Phd dissertation, examines the art from 19.century until today in the light of social and personal relations. Through 19th and 20th century, modernizm and postmodernizm effected art by getting developed through the social and political developments. Today, technological developments and pandemic Covid-19, develop and change the characteristic features of contemporary art. Actors of the art world like curator, artist, art piece, collector and the art lover are also changed by the effects of these developments. While examining the development of art throught the biennials, it is also very precious for this dissertation to examine the developments through the light of pandemic and technology. In this respect, 58th Venice Biennial and 16th Istanbul Biennial which were taken place before pandemic in 2019, were visited and examined. The interviews have been done with people from the art world like curators, artists and organizers.
Keywords: 16. İstanbul Bienali; 16th İstanbul Art Biennial; 58. Venedik Bienali; 58th Venice Art Biennial; Art; Art festivals; Contemporary Art; Curationism; Çağdaş Sanat; Exhibitions; Istanbul; İKSV; İKSV International Art Biennials; İstanbul; Küratörlük; Motion pictures and television; Sanat; Sanat festivalleri; Sergiler; Sinema ve televizyon; Uluslararası Sanat Bienalleri; Venedik; Venice