Ekoköyleri ekolojik ve eşitlikçi bir kalkınma bağlamında yeniden düşünmek : yabancılaş (ma)mış insan - Gürgen, Yelda Altunal (My University, 2019)
Tez çalışması özel mülkiyet ve iş bölümünden kaynaklanan, çalışma hayatındangündelik ilişkilere değin sirayet eden yabancılaşmadan ötürü büyük şehirlerdenekoköylere giden insanların, yabancılaşmayı ekoköyde aşıp aşamadıklarına ilişkin birmeraktan beslenir. Ekoköylerin, “kendini idame etme” ve “tahakkümü, hiyerarşiyireddetme” üzerinden açıklanan “ekolojik ve eşitlikçi bir insani gelişme modeli” olmanoktasındaki potansiyelini araştırır. Yani tez çalışması, hem ekoköylerin bu tür bir insanigelişim modeline uygunluklarını hem de ekolojik ve eşitlikçi bir insani gelişme modeli ileyabancılaşma arasındaki ilişkiselliğin farkında olarak, ekoköyde yaşamın yabancılaştırıcıunsurlara mesafesini araştırmaktadır.Tez çalışmasında ekoköylerin ekolojik ve eşitlikçi kalkınma uygulamalarısorgulanırken ve yabancılaşmanın izi sürülürken birbiriyle ilişkili üç sorunsal eşliğindehareket edilmiştir. Bunlar ekoköyde çalışmanın niteliği, ekoköydeki ekonomik vetoplumsal ilişkiler ve ekolojik uygulamalardır. Bu sorunsallar etrafında şekillenenyabancılaş(ma)mış insana dair iz sürme, Türkiye'de iki ekoköy girişimi ile yapılanderinlemesine görüşmeler ve Almanya'da beş ekoköy ile yapılan yarı yapılandırılmışanketler ile gerçekleştirilmiştir. Tez çalışması ile birlikte bu tür toplulukların ekolojik veeşitlikçi bir kalkınmaya örnek bir model oluşturabilme potansiyelleri sorgulanmıştır.

This thesis study is based on a curiosity of whether people who go to rural frombig cities for reasons related to alienation can overcome alienation in there or not. Itresearchs the potential of ecovillages in becoming an ecological and equitable humandevelopment model described by self-sustaining and rejecting domination and hierarchy.In other words, the thesis study investigates both ecovillages is suitable for this kind ofhuman development model and distance of ecovillage living to alienation by awaring ofthe relationship between ecological and equitable human development model andalienation.In the thesis study, while the ecological and equitable development practices ofevovillages were questioned and the trace of alienation was pursued, three relatedproblems were acted together. These are the quality of work, economic and socialrelations and ecological practices in the ecovillage. The trail-riding related (un)alienatedhumans around the shape these problematics were conducted with questionnaires in fiveecovillages in Germany and in-depth interviews with two ecovillage initiatives in Turkey.With the thesis study, the potential of such communities to an exemplary model forecological and equitable development has been questioned.
Keywords: Alienation; Ecological Society; Ekoköyler; Ekolojik toplum Ecovillages; Finance; Maliye; Yabancılaşma