Kentleşme, çocuk suçluluğu ve eğitim : İstanbul ili örneği - Temür, Tuğba (My University, 2012)
Araştırmanın amacı, İstanbul ilinde kentleşmenin neden olduğu çocuk suçluluğu ve bunun ortadan kaldırılması için uygulanmış ya da uygulanabilecek eğitim modellerinin ve çalışmaların belirlenmesidir. Bu çalışma kuramsal analitik bir çalışmadır. Kuramsal analitik çalışmamızda ortaya koyma, tanımlama, açıklama, analiz etme ve önerilerde bulunma gibi çeşitli teknikler kullanılmıştır. Araştırmanın evreninde İstanbul ili yer almıştır. İstanbul ili içerisinde yer alan suçlu çocuklar araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılarak veriler toplanmıştır. Doküman incelemesinde araştırmak istediğimiz olgular hakkında bilgi içeren yazılı materyaller analiz edilmiştir. Nitel veri kaynağı olarak Kentleşme ve Çocuk Suçluluğu ile ilgili olan tez, kitap, dergi, makale gibi basılı bilimsel kaynaklardan yararlanılmıştır. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumunu’nun suç istatistikleri kullanılmıştır. Türkiye’de suçun işlendiği ildeki çocukların çocuk ceza infaz kurumuna ve eğitimevine girme sayısı incelendiğinde, en fazla 270 çocukla Ankara ili olduğu görülmüştür. Ankara’yı 90 çocukla İzmir ili ve 86 çocukla İstanbul ili takip etmektir. İstanbul ilinde 1998 - 2008 yılları arasında suç işleyen çocukların yaş durumlarına bakıldığı zaman, ceza infaz kurumuna giren hükümlü çocuklardan en çok 17 yaş grubunda olduğu görülmüştür. 17 yaş grubunu 16. ve 15. yaşlar gelmektedir. Suçlu çocuk sayısı yıllara göre değerlendirildiğinde ise 1998 yılından itibaren ceza infaz kurumuna giren çocuk sayısı 2008 yıllarına doğru gittikçe artmıştır. 2004 ve 2008 yılında suç işleme yeri İstanbul olan ceza infaz kurumuna giren hükümlü çocuklar diğer yıllara göre fazladır. Suç işleme yeri İstanbul olan ceza infaz kurumuna giren hükümlü çocuklara cinsiyet olarak farka bakıldığı zaman, 1998- 2008 yılları arasında toplam 866 tane erkek çocuk, 33 tane kız çocuğu olduğu görülmüştür. İstanbul ilindeki suçlu çocukların işledikleri suç türlerine göre 2010 yılının verilerine bakıldığında, 40 tane gasp suçlusu, 28 tane hırsızlık suçlusu, 6 tane uyuşturucu, 2 tane öldürme suçlusu, 6 tane cinsel suç ve 2 tane diğer suçlardan hükümlü çocuklar bulunmaktadır. İstanbul ilindeki suçlu çocukların suçu işledikleri andaki eğitim durumlarına bakıldığı zaman toplam 117 çocuktan, 63 tane ile ilköğretimden terk olanlar en önde yer almaktadır. İstanbul ilinde suç işleyen çocukların, suç işledikleri andaki kaldığı yerdeki hane halkı durumuna bakıldığı zaman, İstanbul Çocuk Gençlik Ceza İnfaz kurumunda kalan 22 çocuğun 17’ si anne ve babası ile yaşadığı görülmüştür. İstanbul ilindeki suçlu çocukların Çocuk Ceza İnfaz Kurumuna girmeden önce yaptığı işlere bakıldığında, 117 çocuğun 28 tanesi işi olmayan, 17 tane öğrenci, 17 hizmet işlerinde çalışan, 6 tane tarım işlerinde çalışan, 6 tane ağaç işlerinde çalışan, 4 tane giyim sektöründe, 2 tane inşaat sektöründe, 2 tane metal işlerinde çalışanlar bulunmaktadır. İstanbul ilinde, isnat edilen suç türüne göre güvenlik birimine getirilen çocukların 2011 yılı verilere bakıldığında, 8388 tane çocuk bulunmaktadır. En çok 2280 hırsızlık, 2223 yaralama ve 1561 uyuşturucu uyarıcı madde kullanmak ve satmak sebebiyle çocuklar güvenlik birimine getirilmiştir. 6136 Sayılı Kanuna Muhalefet suçundan177, cinsel suçlardan 230, gasp suçundan 181, tehdit suçundan 220 çocuk güvenlik birimine getirilmiştir. Anahtar Sözcükler: Kentleşme, Çocuk suçluluğu, Eğitim

URBANIZATION, JUVENILE DELINQUENCY AND EDUCATION: THE SAMPLE OF THE CITY OF İSTANBUL The aim of this survey was to determine applied or applicable educational models and studies about juvenile delinquents and elimination of juvenile delinquents as a challenge had caused by the urbanization fact in İstanbul. This was a theoretical analytical work. In this theoretical and analytical work, different techniques were used such as setting, defining, analyzing and making recommendations. İstanbul was placed as the universe of this study. The juvenile delinquents lived in the city of İstanbul set pattern of the survey. In the survey, data was gathered by using document review as one of the qualitative research methods. In the document review written materials which contain information about the fact we wanted to research was analyzed. Printed academic sources such as a thesis about urbanization and juvenile delinquency, books, magazines, articles were used as a qualitative data source. Furthermore, crime statistics of Turkey Statistical Institution were used in this thesis. Turkey, when we scanned the number of juvenile convicts received into juvenile prison and reformatory by province where the crime had been committed, we observed that the city of Ankara was pioneer by the number of 270 juveniles. The second city was İzmir with 90 juveniles and the third one was İstanbul with 86 juveniles. When we scanned age group at the time of committed crime between 1998 and 2008, it seemed mostly in the age group of 17 that juvenile convicts received into juvenile prison in İstanbul. The age group of 17 was followed by the age group of 16 and the age group of 15. When we scanned the number of juvenile convicts according to the years, the number of juvenile convicts received into juvenile prison was increasing in 2008 beginning from 1998. The number of juvenile convicts received into juvenile prison by province where the crime had been committed was more in 2004 and 2008 than other years in İstanbul. Between 1998 and 2008, when we scanned the sex of juvenile convicts received into juvenile prison in İstanbul, we found 866 males and 33 females. When we scanned juvenile convicts of İstanbul according to the type of crime, we observed 40 crimes of robbery, 28 crimes of theft, 6 narcotic crimes, 2 crimes of homicide, 6 sexual crimes and 2 other crimes in 2010. When we scanned juvenile convicts received into juvenile prison in İstanbul according to the educational status at the time of committed crime, 63 juveniles interrupted primary education took the lead of other 117 juveniles. When we scanned juvenile convicts received into juvenile prison in İstanbul according to inhabitancy before the commitment, 17 of 22 juveniles received into İstanbul Juvenile Prison had been living with their own parents. When we scanned the occupational status before receiving into juvenile prison in İstanbul, we observed 28 unoccupied, 17 students, 17 workers of service sector, 6 farmers, 6 workers of forestry, 4 workers of clothing, 2 workers of building trade, 2 workers of metal industry of 117 juveniles. In the city of İstanbul according to imputed type of crime conveyed to the security department, there were 8388 juveniles in 2011. 2280 files of theft, 2223 files of assault, and 1561 files of use and purchase of drugs were conveyed to the security department. 177 juveniles were conveyed to the security department for opposition to the law number 6136, 230 of them for sexual crimes, 181 of them for robbery and 220 of them for threat. Key Words: Urbanization, Juvenile delinquency, Education
Keywords: Çocuk Suçlular_Türkiye; Çocuk Suçluluğu_Türkiye; Kentleşme_Türkiye (İstanbul)