Uluslararası yerel yönetim ağları : bir envanter çalışması - Keman, Eren Can (My University, 2024)
Dünyayı etkisi altına alan küreselleşme (globalization), ulus devletlerin sınırlarını ekonomik, sosyal ve siyasal yönlerden aşarak kentleri de etkisi altına almıştır. Özellikle metropollerde ortaya çıkan küreselleşme öncelikle ekonomik yönden, sermayenin serbest dolaşımına olanak sağlamıştır. Neo-liberal dönem olarak adlandırılan bu dönemde kentlerde ekonomik serbest dolamışımı kültürel ve sosyal olgular izlemiştir. Devletlerin katı merkeziyetçi tutumlarının törpülenmesiyle de dünya genelinde sivil toplum kuruluşları kurulmuştur. Genel alanlardan, daha spesifik alanlara kadar bir çok konuda çalışmaları olan sivil toplum kuruluşları, dünyada genel politikaları belirleyici bir role bürünmüştür. Örneğin günümüzde küresel iklim değişikliğine ya da sürdürülebilirliğe dair çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşu bulunmaktadır. Ekonominin ve toplumların büyük kentlerde iç içe geçtiği günümüzde, yerel yönetim birimleri de gerek verdikleri hizmetlere dair gerekse politik konularda iletişim halinde olmaya başlamıştır. Özellikle soğuk savaş dönemi sonunda ve sonrasında batı dünyasında ortaya çıkan siyasi, ekonomik ve kültürel yakınlaşma, ülke sınırlarını aşarak yerel yönetimler arası bir diplomasiyi gerekli kılmıştır. Bu diplomasiye paradiplomasi denmektedir. Aynı zamanda çeşitli konularda faaliyet gösteren ulus üstü ya da uluslararası olarak tanımlanabilecek sivil toplum kuruluşları yaygınlaşmıştır. Yerel yönetimler de bundan nasibini almıştır ve çok sayıda alanda faaliyet gösteren yerel yönetim ağları kurulmuştur. Bu çalışmada uluslararası yerel yönetim ağlarının kuruluş amaçları ve hedefleri ile yerel yönetimleri kapsayan projelerinin yönetimsel faaliyetlere ilişkin faydalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Belediyelerin uluslararası kuruluşlara nasıl üye olduğunun da inceleneceği çalışmada, tarihsel açıdan küreselleşme, yerelleşme ve küyerelleşme kavramları ile ortaya çıkan kent diplomasisinin bir çıktısı olan uluslararası yerel yönetim ağlarının ne zaman ve nasıl kurulduklarına, dünyadaki ve Türkiye’deki üye sayılarına, amaçlarına ve bu amaçlara hangi yollarla ulaşmaya çalıştıklarına dair yapılacak envanter çalışması ile yerel yönetimlere uluslararası iş birliği konusunda kılavuzluk edebilecek bir çalışma ortaya çıkarmak hedeflenmektedir. Yerel yönetimlerin uluslararası ilişkilerine dair çalışmalar yapılmış olsa da ağların faaliyetlerin ne boyutta olduğuna dair detaylı bir çalışma literatürde bulunmamaktadır. Yerel yönetim ağlarının internet sitelerinden yola çıkılarak yapılacak çalışmada veriler bu internet sitelerinden arşiv taraması şeklinde gerçekleştirilecektir.

The globalization that has affected the world has surpassed the boundaries of nation-states economically, socially, and politically, reaching cities as well. Globalization that particularly emerges in metropolises has primarily facilitated the free movement of capital economically. The economic free movement in cities during this period called the neoliberal era was followed by cultural and social phenomena. With the blunting of rigidly centralist attitudes of states, civil society organizations have been established worldwide. Civil society organizations with activities ranging from general to more specific issues have taken on a determining role in shaping global policies across the world. For example, there are numerous international civil society organizations today addressing global climate change or sustainability. In today's intertwined economies and societies in large cities, local government units have started to communicate both regarding services they provide and political issues. Especially after the end of the Cold War era and its aftermath, political, economic, and cultural rapprochement emerged in Western countries necessitating inter-municipal diplomacy transcending national borders. This diplomacy is referred to as paradiplomacy. Moreover, transnational or internationally describable civil society organizations operating on various issues have become widespread. Local governments also got their share from this trend with numerous networks being established for local governance activities. This study aims to examine the founding purposes and objectives of international local government networks along with their managerial benefits related to projects covering local governments' activities.The study will also explore how municipalities become members of international organizations; historically when and how international local government networks emerged; their membership numbers worldwide and specifically in Turkey; their objectives; as well as ways they seek to achieve these objectives through an inventory study. The goal is to create a study guiding local governments on international cooperation by identifying when international local government networks were established, what they aim for through an inventory study based on data obtained from these networks' websites.
Keywords: belediyeler; Data processing; International Local Government Networks; Local government; Local Governments; municipalities; uluslararası yerel yönetim ağları; Veri işleme; Yerel yönetim; Yerel Yönetimler