Dolarizasyonun para piyasasına etkisi - Güloğlu, Turay (My University, 2011)
Günümüz ekonomilerinin en önemli problemlerinden biri para ikamesi de denen dolarizasyon konusudur. Ülkelerin kendi para politikalarını uygulama serbestîlerinden ciddi ölçüde taviz vermek zorunda kaldığı dolarizasyon, uzun vadede birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Büyük ölçüde yüksek enflasyonun yaĢandığı ülkelerde gerçekleĢen dolarizasyon, 1970‟li yıllardan beri ekonomi alanındaki araĢtırmalara konu olmuĢtur. Bir kez gerçekleĢtikten sonra geri dönüĢü oldukça zor olan dolarizasyonu en fazla yaĢayan ülkeler Latin Amerika ülkeleridir. Türkiye‟de de 1980‟li yıllardan itibaren dolarizasyon görülmeye baĢlamıĢ, ekonomik kriz dönemlerinde de tavan yapmıĢtır. Bu çalıĢmanın temel konusu, dolarizasyonun para politikalarına olan etkilerinin incelenmesidir. Ġlgili etkiler geliĢmiĢ ve geliĢmekte olan ülkelerin yanı sıra Türkiye açısından da incelenmiĢtir.

The most important problem in economies of these years is dollarization which also called currency substitution. Dollarization causes many problems in long term which also causes to make a concession to the freedom for countries in implementing their own monetary policy. Dollarization, which occurs in high inflationary countries, is the subject of many researches from 1970‟s. The return from dollarization is so hard and Latin America countries experienced these fact. Turkey also experienced dollarization since 1980‟s and it reached to maximum point while economic crisis. The main subject of this study is the affects of dollarization to money market. These effects is researched for developed and developing countries and also Turkey.
Keywords: Para Politikası; Uluslararası Ekonomi