Skolyozda çift korteks pedikül vidası kullanımının direkt vertebral rotasyon kuvvetine etkisi (Dana Omurgasında Biyomekanik Çalışma) - Ketenci, İsmail Emre (My University, 2010)
Skolyoz cerrahisinde direkt vertebral rotasyon manevrasının iyi yapılması, transvers plandaki rotasyonu düzelterek kostal kamburluğu ortadan kaldırır, koronal dengeyi ve selektif torakal füzyon sonrası spontan düzelmeyi arttırır. Bu manevranın apikal bölgede daha etkili ve güvenli yapılabilmesi için pedikül vidalarının özellikle kısa kalma riskinin bulunduğu konveks tarafta çift korteks yerleştirilmesi uygun olacaktır. Bunu göstermek amacıyla tek korteks ve çift korteks yerleştirilen vidaların döndürme kuvveti birbirleriyle ve ideal yönde ve uzunlukta yerleştirilen vidalarınkiyle karşılaştırıldı. Çalışmada 24 adet dana omuru kullanıldı. Omurlar üç gruba eşit olarak dağıtıldı ve her biri bir adet pedikül vidasıyla uygun şekilde enstrümante edildi. Tek korteks grubunda (Grup 1) pedikül vidaları, skolyozda konveks tarafta yeterli uzunluk ve düzgün yönde konulamamış vidaları taklit edecek şekilde, ucu lateralize edilerek yerleştirildi. Çift korteks grubunda (Grup 2) pedikül vidaları, tek korteks grubunda olduğu gibi uygun olmayan yönde fakat ucu omur gövdesinin anterior korteksini geçecek şekilde yerleştirildi. Kontrol grubunda (Grup 3) pedikül vidaları ideal yönde ve ideal uzunlukta yerleştirildi. Omurlar özel bir aparata fiske edildikten sonra tüm vidalara sabit uzunluktaki bir derotatörle mediale doğru rotasyon uygulanarak direkt vertebral rotasyon manevrası taklit edildi. Bu işlem sırasında oluşan kuvvet ve deplasman miktarı kaydedildi. En yüksek kuvvetler kontrol grubunda (ort: 414 N; SS:55,72), en düşük kuvvetler tek korteks grubunda (ort: 235,75 N; SS:68,12) ortaya çıktı. Çift korteks grubundaki kuvvetlerin (ort: 333,13 N; SS:49,92) tek korteks grubundakilerden istatistiksel olarak anlamlı ölçüde fazla olduğu görüldü (p<0,01). Tek korteks grubunda iki adet omurda kemik yetmezliği görülürken çift korteks grubunda görülmedi. Sonuç olarak skolyoz cerrahisinde direkt vertebral rotasyon kuvvetinin arttırılması ve kemik yetmezliğinin azaltılabilmesi için konveks tarafa yerleştirilen vidaların kısa kaldıkları durumda çift korteks yerleştirilmesi uygun olacaktır. Anahtar Sözcükler: Direkt vertebral rotasyon, çift korteks pedikül vidası, skolyoz

In scoliosis surgery, if direct vertebral rotation (DVR) is performed well, the rotational deformity and thoracal hump can be corrected. DVR also provides a better coronal balance and increases spontaneous lumbar curve correction after selective thoracic fusion. At the apical region pedicle screws on the convex side are inserted usually shorter than the concave side. In order to perform effective and safe DVR in this region, it may be useful to insert these short screws bicortically. To show this we compared the forces that act on unicortical, bicortical and ideally placed screws. 24 calf vertebral bodies were divided into three groups equally. Each vertebral body was instrumented with one pedicle screw. In group 1 (unicortical) screws were placed laterally and short as in the convex side of a scoliosis patient. In group 2 (bicortical) screws were placed with the same direction as group 1 but bicortically. In group 3 (control group) screws were inserted in ideal length and direction. Vertebral bodies were rigidly anchored in a custom device. Each screw was rotated using a constant length lever arm under displacement control at 0,5 mm/ s while collecting displacement (mm) and force (N) data. Highest forces were obtained in the control group (mean: 414; SD:55,72), lowest forces were obtained in group 1 (mean: 235,75; SD:68,12). The forces in group 2 (mean: 333,13; SD:49,92) were higher than group 1 and the difference was statistically significant. There were 2 catastrophic failures in group 1. In order to make an effective DVR with higher forces and to decrease the bone failure, apical screws on the convex side should be inserted bicortically in scoliosis patients. rect vertebral rotation, bicortical pedicle screw, scoliosis.
Keywords: Ortopedi; Tıp