Eğitimde örnek olay yöntemi üzerine yapılan araştırmaların incelenmesi - ŞENGÜL, SARE (My University, 2022)
Bu çalışmada, eğitimde örnek olay yöntemi üzerine yapılan araştırmaların sistematik derleme yoluyla incelenmesi amaçlanmıştır. Böylece ilgili araştırmaların betimsel özellikleri ile amaçlarından sonuçlarına kadar genel bir çerçevesi çıkarılarak eğilimleri değerlendirilmiştir. Çalışmaya 2010-2020 yılları arasında yayımlanmış 24 makale, 17 yüksek lisans tezi ve 7 doktora tezi olmak üzere 48 araştırma dâhil edilmiştir. Araştırmalar içerik analizi ile çözümlenerek örnek olay yönteminin kullanıldığı eğitim alanı, amaç, yöntem, örneklem, veri toplama araçları ve sonuçlar kapsamında incelenmiştir. Elde edilen veri tablolar üzerinde frekansları verilerek sunulmuştur. Çalışmanın sonucunda; örnek olay yönteminin kullanıldığı eğitim alanı olarak en fazla öğretmen eğitimi, kimya eğitimi ve türkçe eğitimi alanlarında araştırmaların yapıldığı; nicel araştırma yöntemlerinin çoğunlukla tercih edildiği; öğrenci ve öğretmen adaylarıyla çalışıldığı; ölçek ve başarı testlerinin kullanıldığı tespit edilmiştir. İncelenen araştırmalar amaçları kapsamında değerlendirildiğinde örnek olay yönteminin kullanımının akademik başarı üzerindeki etkisi ile ilgili eğitim alanındaki eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, sosyal problem çözme, karar verme vb. beceri kazanma üzerindeki etkisinin belirlenmeye çalışıldığı gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlar kapsamında ise örnek olay yönteminin kullanımının bilgi, beceri ve duyuşsal alanlar üzerindeki etkilerine yönelik bulgular belirlenmiştir. Bu doğrultuda örnek olay yönteminin eğitim alanında kullanımı üzerine disiplinlerarası çalışmaların yapılması ve daha küçük yaş gruplarından başlamak üzere her seviyede öğrenci grubu, yöntemin uygulayıcısı olan öğretim elemanı, öğretmen ve öğretmen adayları ile farklı çalışmalar tasarlanabilir. Uygulama süreci ev ortamına taşınarak ebeveynlerin de katılımı ile yöntemin etki büyüklüğü arttırılabilir

In this study, it is aimed to examine the researches on the case study method in education through systematic review. Thus, a general framework from the descriptive features of the relevant researches from their aims to their results, was drawn and their tendencies were evaluated. In this study, a total of 48 documents which consisted of 24 articles, 17 master’s thesis and 7 doctoral dissertations published between 2010-2020 were analyzed. The researches were analyzed by content analysis and examined within the scope of the education area, purpose, method, sample, data collection tools and results in which the case study method was used. The obtained data is presented by giving the frequencies on the tables. As a result of the study; as the education area where the case study method is used, the most researches are made in the fields of teacher education, chemistry education and Turkish education; quantitative research methods are mostly preferred; working with students and teacher candidates; it was determined that scale and achievement tests were used. When the analyzed studies are evaluated within the scope of their aims, the effects of the use of the case study method on academic achievement are related to critical thinking, creative thinking, social problem solving, decision making, etc. in the field of education. It was observed that the effect on gaining skills was tried to be determined. Within the scope of the results obtained, the findings regarding the effects of the use of the case study method on knowledge, skills and affective areas were determined. In this direction, interdisciplinary studies on the use of the case study method in the field of education and different studies can be designed with student groups at all levels, starting from younger age groups, instructors who are the practitioners of the method, teachers and teacher candidates. The effect size of the method can be increased with the participation of parents by moving the application process to the home environment.
Investigation of studies on case study method in education
Keywords: Education; case study; systematic review; Eğitim; örnek olay yöntemi; sistematik tarama