Üçüncü Ordu Komutanlığının bölge kalkınmasına etkileri - Miyak, Derya Levent (My University, 2005)
ÜÇÜNCÜ ORDU KOMUTANLIĞININ BÖLGE KALKINMASINA ETKİLERİ Sosyal ve ekonomik kalkınma faaliyetleri,Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevlerini başarmada büyük fayda sağlamaktadır. Çünkü, bir ülkenin ekonomik ve sosyal kaynakları o ülkenin askeri güç kaynaklarını oluşturur. Bu yüzden gelecekteki savaşlar ancak milli ekonomilerin destekleyebilmesi ile kazanılabilecektir. Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınma gayretlerinin aleyhine olarak, büyük ölçüde askeri masraflara girişmesi de uygun değildir. Bu sebeple Silahlı Kuvvetler, hem kalkınma faaliyetlerini desteklemek ve hem de kendi harekatı için gerekli tesisleri biran evvel kurmak maksadıyla,bu çalışmaya kendi yönünden aktif olarak katılmak durumundadır. Aksi taktirde barışta tamamlanamayan faaliyetlerin büyük bir kısmı, seferberliğin ilanı ile birlikte,Silahlı Kuvvetlerin asli vazifesi olarak ortaya çıkmış olacak ve savaşa hazırlıksız olarak girilmiş olacaktır. 3 ncü Ordu sorumluluk sahası olan Doğu Anadolu Bölgesinin ülkenin diğer bölgelerine göre, coğrafi, sosyal, kültürel yapısı nedeniyle kalkınmışlık ve refah seviyesinin daha geri durumda olduğu bir gerçektir. 3 ncü Ordu, bölgenin kalkınmasının hem askeri açıdan hem ekonomik hem de bölgede sosyal refahın oluşması açısından yakın takipçisi olmuştur.Devletin diğer organlarını da teşvik ederek bölge insanının devletle bütünleşmesini sağlamak, milli birlik ve beraberliği güçlendirmek, 3 ncü Ordu Komutanlığının temel görevlerinden biri olmuştur. Bu bağlamda 3 ncü Ordu bölgede güvenlik faaliyetlerinin yanında mevcut sorunların temelini eğitim olarak belirlemiş ve eğitim konusuna da öncelik vermiştir. Name Surname : Derya Levent Miyak Main Branch :Atatürk's Principles and History of Revolution Programme: Thesis Consultant :Yrd. Doç.Dr. Ali Karaca Thesis Type and Date : Master, June 2005 Key words : 3rd Army, Progress

THE EFFECTS OF THIRD ARMY COMMANDSHİP ON THE REGION'S PROGRESS Social and economic progresses have an important role in the success of Turkish Armed Forces. It is inevitable that social and economical resources of a country form the source of military power of that country. This is the reason why the wars in the future will be won by the support of the national wealth. Opposed to the try in economic and social fields of a country like Turkey, the mass expense on military things is inappropriate. That is why the armed forces, in order to support improvement activities and to build institutions for its own operations, have to join this activity actively. Otherwise most part of the unfinished business, with the declaration of mobilization, will appear the real duty of the Armed Forces and they will catch unprepared. It is known that East Anatolia region which is in the responsibility zone of 3rd Army is not enough developed compared to other regions of the country from the point of progress and peace due to geographical, social, cultural construction of it. The 3rd Army has been a close follower of the progress in military, economical, and also issues about social ease. By encouraging other organs of the government, bring together the citizens and the government, in accordance with this strengthen the national unity and cooperation. This has always been one of the main functions of the 3rd Army Commandship Headquarters. In this context 3rd Army Commandship, besides the activities on security in the region, has found out that the basis of the existing problems is education so they also consider education important.
Keywords: Doğu Anadolu Bölgesi; Silahlı Kuvvetler_Türkiye