Hayretî Divanı (tenkitli metin – dil içi çeviri) - Musluoğlu, Ferhat (My University, 2021)
XVI. yüzyıl Klasik Türk şiirinin en önemli temsilcilerinin yetiştiği, Osmanlı şiirinin en güzel örneklerinin verildiği bir dönem olarak ön plana çıkmaktadır. Bu yüzyılda Hayretî mahlasıyla şiirler yazan Mehmet Çelebi, yüzyılın tanınmış ve beğenilmiş şairlerinden biri olup akıcı üslubu, dil beceresi, melametî karakteri ve Rumeli abdalı şeklinde tanımlayabileceğimiz hayat tarzıyla tanınmış ve beğenilmiş bir şair olarak karşımıza çıkar. Hayretî Divanı (Tenkitli metin – Dil içi çeviri) başlığını taşıyan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Hayretî’nin hayatı, eserleri, çevresi ve şairliği hakkında bilgi ve değerlendirmeler bulunmaktadır.İkinci bölümde bu çalışma ile ortaya çıkan divan metni muhteva, vezin, deyimler ve kalıp ifadeler yönünden incelenmiş ve metin tesisine konu olan nüshalar tanıtılmıştır. Üçüncü bölüm çalışmanın esası olup Hayretî Divanı başlığını taşır. Bu bölüm tenkitli metin ve şiirlerin dil içi çevirilerinden oluşmaktadır. Tenkitli metin beşi daha önce değerlendirilmemiş altı nüshadan hareketle hazırlanmıştır.

This study, titled Hayretî Divanı (Criticized text - Intralingual translation), consists of three parts. In the first part, there are information and evaluations about Hayretî himself, his life, works, his environment and his poetry.In the second part, the divan text that emerged with this study was examined in terms of content, arus prosody, idioms and stereotypes. The copies that are the subject of the text facility are introduced at the end of this section.The third chapter is the basis of the study and carries the title of Hayretî's Divan. This section consists of intralingual translations of critical texts and poems. The critical text has been prepared based on six copies, five of which have not been evaluated before.
Keywords: Classical Turkish Literature; Divan; Eski Türk Edebiyatı; Gazel; Gazel Ottoman Poetry; Hayretî; History and criticism; Osmanlı Şiiri; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı