İslam inançları açısından, popüler kültüre girmiş uzakdoğu akide ve pratikleri - Demirtaş, Bayram (My University, 2005)
The work whose name is Far East Religion and Practics In The Popular Culture According to Islam states a subject which has never been examined in our country. Here 'Far East religions' means the beliefs such as Budism, Hinduism, Taoism, Shintoism, Konfuchism, Sihism, Jainism in the countries like India, China, and Japan. Religion and practics are the words used for the main ideas and their practics in the daily life. For example in Hinduism the idea of patheism is the religion, meditation which is in the meaning of holding his breath using his energy and his will is the practics. Popular Culture is used in the meaning of daily life culture although it does not have a clear meaning. This word is shortly being mediatic and being on date often.In this work the effects of these religions in Turkey and Turkey daily life. The thesis includes introduction and two parts and conclusion. In the first part the Far East religions and popular culture concepts are stated together with the major titles. In the second part the main subject said so effects are talked about under various titles. In the conclusion part it is stated the people are affected by the Far East religions seriously and the thesis is finished.

İslâm İnançları Açısından, Popüler Kültüre Girmiş Uzakdoğu Akide ve Pratikleri isimli tezimizle bugüne kadar ülkemizde çalışılmamış bir konu ele alınmıştır. Burada Uzak doğu dinleri ile bugün coğrafi olarak daha çok Hindistan, Japonya, Çin gibi ülkelerde yaygın olan Budizm, Hinduizm, Taoizm, Şintoizm, Konfüçyüsyanizm, Sihizm, Jainizm, gibi dînî akımları kastedilmiştir. Akide ve pratik kelimeleri ise bu dinlerin temel öğretileri ile bunların günlük hayattaki yansımalarını ifade etmektedir. Mesela; Hinduizm'deki panteizm anlayışı akide, insanın enerji ve iradesine hakim olarak nefsini dizginlemesini sağlayan egzersiz manasında yoga pratiktir. Popüler Kültür kavramı ise, her ne kadar üzerinde ittifak edilen bir tarifi olmasa da bu kavram, gündelik yaşamın kültürü manasına kullanılmıştır. Bu tanım kısa tabirle medyatik olmayı -yerel ve ulusal basında sık sık gündeme gelmeyi de- içerir. Bu çalışmada, Uzak doğu diye isimlendirilen bölgenin zikredilen dinlerinin, gündelik hayata etkileri, Türkiye de popüler kültürdeki tezahürleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tez, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Uzakdoğu dinleri ve popüler kültür kavramları alt başlıklarıyla beraber incelenmiştir. İkinci bölümde ise esas konu olan mezkur etkiler çeşitli bölümler altında ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise, Uzakdoğu dinlerinden ciddi bir etkilenme olduğu ortaya konularak tez bitirilmiştir.
Keywords: Diğer dinler; Din; Kültür, Uzakdoğu