Kur'an-ı Kerim'de yaşlılık - Ekinci, Bilge (My University, 2024)
İnsanın tabi gelişim sürecinin sonunda ulaştığı yaşlılık evresi bireysel ve toplumsal hayat açısından kendine has özellikleri bulunan önemli bir evredir. Son dönemde dünyadaki yaşlı nüfusun gittikçe artması dolayısıyla yaşlılık olgusu, çeşitli bilimsel disiplinler tarafından araştırılması gereken bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmada Kur’an-ı Kerim’de yaşlılık olgusuna nasıl yaklaşıldığı hususu ele alınmaktadır. Zira toplum ve birey hayatı açısından önemli bir noktada duran yaşlılık olgusu hakkında kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in neler söylediği ve nasıl bir bakış açısı sunduğu, söz konusu olguyla ilgili faydalı açılımlar yapabilmek bakımından ciddi bir öneme sahiptir. Kur’an-ı Kerim’in konuyu ele alırken sunduğu perspektif maddi unsurlar ile birlikte manevi faktörleri de kapsadığı için Kur’ani pencere meseleye çok yönlü bakma imkanı sağlamaktadır. Kur’an-ı Kerim’de yer alan yaşlılık ile ilgili kavramlar, söz konusu edilen yaşlı peygamberler ve diğer yaşlı şahıslar hakkında verilen bilgiler günümüz biliminin ortaya koyduğu veriler ile beraber değerlendirildiği takdirde dikkate değer sonuçlar elde edilmektedir. Bu tezde, günümüzde yeni bir boyut kazanmış olan yaşlılık olgusu Kur’an-ı Kerim’in sunduğu bilgiler ışığında ele alınıp değerlendirilmektedir.

The final stage of human natural development, the old age phase, holds significant and unique characteristics in terms of both individual and societal life. Recently, with the increasing elderly population worldwide, the phenomenon of aging has become a subject that needs to be researched by various scientific disciplines. This study examines how the phenomenon of aging is approached in the Holy Quran. Since aging stands at an important point in terms of both society and individual life, understanding what the Holy Quran says about this phenomenon and the perspective it offers is critically important for providing valuable insights on the subject. The Quranic perspective allows for a multifaceted approach to the issue, as it encompasses both material elements and spiritual factors. It is believed that significant results can be achieved if the concepts related to aging mentioned in the Quran, the information provided about elderly prophets, and other elderly individuals are evaluated in conjunction with the findings of contemporary science. In this thesis, the phenomenon of aging, which has gained a new dimension today, is examined and evaluated in light of the information and anecdotes presented by the Holy Quran.
Elderly in the Holy Quran
Keywords: Ardhal Al-'umur; Commentaries; Dini yönleri; Elderly; Elderly In Qur'an; Erzeli Ömür Tafsir; Hermeneutics; Kur'an; Kur’an; Kur'an'da Yaşlılık; Qur'an; Religious aspects; Tefsir; Tefsir bilimi; Yaşlılık