Turkish foreign policy tow ards Israel in the aftermath of september 11, 2001 - Baykal, Ö. Gökçe (My University, 2004)
GENEL BİLGİ Baykal yaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Prof. Dr. Mahmut Bali Aykan Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans- Eylül, 2004 srail ilişkileri, Türk Dış Politikası

Çalışmanın amacı 11 Eylül sonrası dönemde değişmekte olan uluslararası ve bölgesel dinamiklerin ışığı altında Türkiye'nin İsrail'e karşı dış polikasını değerlendirmektir. Çalışma Türkiye'nin İsrail'e karşı Soğuk savaş dönemi dış politikasının parametrelerini inceleyerek başlamakta ve devamında Soğuk savaş sonrası dönemde Türkiyenin İsrail'e karşı dış politikası ortak çıkarlar, tehdit algılamaları, limitler ve politika araçları göz önünde bulundurularak değerlendirilmektedir. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde 11 Eylül'ün Amerikan dış politikasında ve Türkiye dış politikasında yarattığı etkilere değinilerek esas olarak hangi etkilerin Türk dış politikasında devamlılık ve değişkenlik kaydettiği göz önüne alınarak bu değişim ve devamlılık noktalarının Türkiye-İsrail ilişkilerine nasıl yansıdığı tartışılmaktadır. 11 Eylül sonrası dönemde devamlılık gösteren limitlerin incelenmesiyle ve 11 eylül öncesi ve sonrası Türkiye'nin ve İsrail'in çıkarları, tehdit algılamaları ve bu tehditlere karşılık veren politika araçları dikkate alınarak özellikle Türkiye perspektifli olarak bu iki dönemin karşılaştırmalı analizi yapılarak çalışma sonlandırılmaktadır. Çalışmanın sonucu göstermektedir ki Türkiye ve İsrail ilişkileri ortak çıkarlardan güç kazanmaktadır ayrıca ABD'den de kayda değer bir destek almaktadır. Irak savaşı sonrasında ortaya çıkan yeni realiteler Orta Doğu'nun jeostratejik satranç tahtasında birtakım değişikliklere sebep olmaktadır. Eğer Saddam sonrası Orat Doğu'da ABD hükümeti Türkiye-İsrail alt güvenlik birimine bölgede yeni bir rol biçerse, ikili ilişkiler gelişir. Yeni bir rol vermediği taktirde ilişkiyi sınırlandıran faktörler geçerlilik kazanır ve Türkiye-İsrail stratejik ortaklığı da Orta Doğu'nun yeni bir belirsizlik alanı olur. Name and Surname: Ö. Gökçe Baykal Field: International Relations Programme: International Relations Supervisor: Prof. Dr. Mahmut Bali Aykan Degree Awarded and Date: Master of Arts, September 2004 Turkish-Israeli relations, Foreign Policy ABSTRACT The object of this study is to evaluate Turkish foreign policy towards Israel in the aftermath of September 11, 2001 terrorist attacks under the light of changing international and regional dynamics after the September 11, 2001. The study begins with an evaluation of Turkish foreign policy towards Israel during the Cold War era. It goes on to examine Turkey's stance towards Israel in the post cold war era in terms of interests, threats, limitations and policy instruments. The study concludes with an examination of these limitations in the relationship and an analysis about the comparison between the foreign policies of Turkey and Israel in terms of interests, threats and policies (or responses) particularly from the Turkish perspective in pre and post September 11 2001 eras in world politics. In conclusion, the result of the study shows that The Turkish-Israeli entente arose from mutual interests, but it has also depended on quiet encouragement from the United States. The new realities created by the Iraq war have changed the geo strategic chessboard of the Middle East. If the U.S. government assigns a role to the Turkish-Israeli relationship in the post-Saddam Middle East, it will flourish. If not, limitations enumerated here may well gain salience, and the future of the Turkish-Israeli entente will become one more Middle Eastern uncertainty.
Keywords: Türkiye_Dış İlişkiler_İsrail