Süleyman Nazif’in (1869-1927) bütün yazıları (Başlangıçtan 1909’a kadar) metin-inceleme-indeks - Hekimoğlu, Samet (My University, 2019)
Süleyman Nazif, kısa yaşamına uzun devirleri sığdıran ve bu devirlerde yaşanan önemli olayları etkili üslubu ile dile getiren bir şahsiyettir. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde resmî görevde bulunan Nazif, bu görevleri esnasında gördüğü acı manzaralardan padişah II. Abdülhamid’i sorumlu tutmuş ve onu birçok yazısında eleştirmiştir.

Süleyman Nazif is a person who puts a long life into his short life and expresses important events in these periods with his effective style. Nazif, who held official positions in various parts of Anatolia, took part in the painful lands he saw during these duties. He blamed Abdülhamit on the blame and criticized him in many of his of his articles.
Keywords: hürriyet; II. Abdülhamid; II. Abdülhamit Han; Meşrutiyet; Servet-i Fünûn…; Servet-i Fünûn… Süleyman Nazif; Süleyman Nazif; Turkish literature; Türk edebiyatı