Deneysel hipertansiyonda Myrtus communis’in böbrek, kalp ve aort dokuları üzerine etkisinin incelenmesi - Arslan, Şule (My University, 2019)
Amaç: Hipertansiyon kanda ve dokularda reaktif oksijen türlerinin üretiminde artışa ve antioksidan kapasitenin düşüşüne sebep olmaktadır. Antioksidanların anjiyotensin dönüştürücü enzim sistemini inhibe ettiği bilinmektedir. Çalışmamızda, antioksidan etkisi bilinen mersin bitkisinin ve ACE inhibitörü olan ramiprilin hipertansiyon oluşturulan hayvanların böbrek, kalp ve aort dokuları üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Deneysel hipertansiyon oluşturulan sıçanlara 12 hafta boyunca intraperitonel olarak ramipril ve mersin ekstraktı uygulanmıştır. Deney sonrası kalp, böbrek ve aort dokularında total protein, glutatyon, malondialdehit ve nitrik oksit düzeyleri, katalaz (CAT), miyeloperoksidaz (MPO), süperoksit dismutaz (SOD) ve doku faktörü (TF) aktivitesi tayin edilmiştir. Elde edilen bulgular Graph Pad Prism 5 istatistik kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Mersin bitkisi, kalp ve aort dokularında kontrol gruplarına göre CAT ve SOD aktivitelerini, hipertansiton grubuna göre ise CAT ve GSH değerlerini anlamlı olarak arttırmıştır. NO değerleri tüm dokularda hipertansiyon oluşturulmasıyla anlamlı olarak artmıştır. Ramipril MPO ve LPO değerlerini kalp ve sol böbrek dokularında hipertansiyon grubuna göre anlamlı olarak arttmıştır. Ramipril sol böbrek ve aort dokularında doku faktörünü mersin ve hipertansiyon grubuna göre anlamlı olarak azaltmıştır.Sonuçlar: Mersin bitkisinin deneysel hipertansiyonda böbrek, kalp ve aort dokuları üzerindeki etkisi hipertansif uç-organ hasarını önleme potansiyalini göstermektedir.

Aim: In hypertension, production of reactive oxygen species increases and antioxidant capacity decreases in tissues. Also, antioxidants inhibit the angiotensin converting enzyme system. This study is to investigate the effects of myrtle which known as antioxidant and the effects of ramipiril on the kidney, heart and aorta tissues in hypertension model. Material and Methods: Rats developed hypertension were treated with ramipril and myrtle extract intraperitoneally for 12 weeks. Then, total protein, glutathione, malondialdehyde and nitric oxide level, catalase (CAT), myeloperoxidase (MPO), superoxide dismutase (SOD) and tissue factor activities were determined in the kidney, heart and aortic tissues of all groups. All results were evaluated by using Graph Pad Prisim 5 statistical programme.Results: Myrtle significantly increased the CAT and SOD activities in the heart and aortic tissues compared to the control groups and CAT and GSH values in the hypertension group. NO values were significantly increased in hypertension groups in all tissues. Ramipril significantly increased MPO and LPO values in heart and left kidney tissues compared to hypertension group. Ramipril significantly decreased tissue factor in left kidney and aortic tissues compared to myrtle and hypertension group.Conclusion: Due to its effect on kidney, heart and aortic tissues in hypertension model, it has the potential to prevent hypertensive end-organ damage.
Keywords: aort Hypertension; aorta; Biochemistry; Biyokimya; böbrek; heart; Hipertansiyon; kalp; kidney; Myrtus communis