Manisa kent merkezinde 20-40 yaş arası erektil disfonksiyon prevalansı ve eşlik eden faktörler - Karataş, Teoman Cüneyt (My University, 2007)
﻿ ﻿ Özet 7. ÖZET Amaç ve Kapsam: Erektil disfonksiyon dünya çapında erkekleri etkileyen ciddi bir problemdir. Yapılan çalışmalar ED prevalansının ülkeden ülkeye değiştiğini göstermektedir. Türkiye ve diğer dünya ülkelerinde yapılan çalışmalarda ED genellikle 40 yaş ve üzeri erkeklerde araştırılmıştır. Biz bu çalışmada ; Manisa kent merkezinde yaşayan 20-40 yaş arası genç erkek popülasyonda ED prevalansını ve ED’nin sosyodemografik özellikler, medikal durumlar ve yaşam tarzı ile ilişkisini araştırdık. Materyal-Metod: IIEF (Uluslararası Erektil Fonksiyon İndeksi ) formu ve sosyodemografik özellikler, medikal durumlar ve yaşam tarzının sorgulandığı bir form ile Manisa şehir merkezinde yaşayan, seksüel bir partneri olan, 20-40 yaş arası 558 erkek değerlendirmeye alındı. Tüm veriler kişilerin kendi bildirimlerinden elde edildi. ED ; yok, hafif, hafif-orta, orta ve ağır olmak üzere sınıflandırıldı. İstatistiksel analiz için Chi-square ve Student-T testi kullanıldı. Bulgular : ED genel prevalansı %35.5 idi. ED prevalansı ciddi 1.6% (n=9), orta 3.6% (n=20), orta-hafif 10.2% (n=57), hafif 20.1% (n=112) idi. Alkol tüketimi ve eğitim durumu, ED ile belirgin ters ilişkili saptandı. Medeni durum ve sigara kullanımı ile ED arasında ilişki saptanamadı. Kararlar : Bu çalışmada, ED’nin 20-40 yaş arası erkeklerin üçte birini etkilediği görülmektedir. Bu prevalans diğer ülkelerdeki verilerden daha yüksek görünmektedir. Buna karşın, çalışmamızdaki ED oranının büyük çoğunluğunu hafif ve orta-hafif düzeyde ED oluşturmaktadır. Bu farklılık, tanı konulmamış hastalık ve toplumların sosyokültürel düzeyleri ile ilişkili olabilir. Cinselliğin tabu sayıldığı kapalı toplumlarda, genç erişkinlerdeki erektil disfonksiyonu saptayabilmek için, başka nedenler ile kliniklere başvurmuş bu erkeklerin ED açısındanda sorgulanmasını önermekteyiz. 8.

Objectives: Erectile dysfunction (ED) is a significant problem among men worldwide. Recent studies have reported prevalence rates for ED displaying variation from country to country. Studies from Turkey and all over the world generally reported ED in men aged 40 years and over. In this study we determine the prevalence of ED and its association with the demographic characteristics, medical conditions and life style in community based populations in the city of Manisa, Turkey, in young men aged between 20 to 40. Material&Method: A questionnaire from the International Index of Erectile Function (IIEF) and a questionnaire of sociodemographic, medical conditions and life style was given to 558 men aged between 20 to 40 who have a sexual partner and living in the center of Manisa, Turkey. All the data were self-reported. ED was classified as none, mild, mild-moderate, moderate and severe. For statistical analysis Chi-Square and Student -T test was used. Results: Overall prevalence of ED was 35.5%. Prevalence of ED was severe 1.6% (n=9), moderate 3.6% (n=20), mild-moderate 10.2% (n=57), mild 20.1% (n=112).Alcohol consumption and educational status showed significantly inverse association with ED. Data showed no association between marital status, smoking and ED. Conclusion: In this study, ED has effect one third of young men between 20 to 40 ages. This prevalence seems higher than reported data from other countries. However, most of the ED is mild and mild-moderate. This difference may be because of undiagnosed diseases and socio-cultural status of nations. In closed populations, which sexual behavior is still a taboo, in order to detect the ED in young men, routine questioning must be performed to all men who appealed to clinics with other causes.
Keywords: Üroloji