Yatırım fonlarının bağımsız dış denetimi - Yeman, Ahmet (My University, 1999)
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı'nın 19.12.1996 tarih ve 22852 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği ile gayrimenkul yatırım fonları hariç, yatırım fonlarının kuruluşlarına, faaliyet ilke ve kurallarına, katılma belgeleri ile bunların halka arzına ve kamunun aydınlatılmasına ilişkin esaslar düzenlenmiştir. 3794 sayılı Kanunla değişik 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nu hükümleri uyarınca halktan katılma belgeleri karşılığında toplanan paralarla, belge sahipleri hesabına, riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre sermaye piyasası araçları, gayrimenkul, altın ve diğer kıymetli madenler portföyü işletmek amacıyla kurulan mal varlığına Yatırım Fonu adı verilmektedir. Kamunun aydınlatılmasını sağlamak, sermaye piyasasının güven, açıklık ve kararlılık içinde çalışması, tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarının korunması amacıyla, bağımsız denetlemeye tabi olacak ortaklıklar ve yardımcı kuruluşlar tarafından düzenlenen mali tablo ve raporların denetlenmesi çerçevesinde Yatırım Fonlarının Bağımsız Dış Denetimi bu çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Bağımsız dış denetim sermaye piyasası mevzuatı gereğince yapılmaktadır. Denetim, iktisadi faaliyet ve olaylarla ilgili iddiaların, önceden saptanmış ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak ve sonuçları ilgi duyanlara bildirmek amacıyla, tarafsızca kanıt toplayan ve bu kanıtları değerlendiren sistematik bir süreçtir. Kısacası ilgililerin çeşitli konularda karar verebilmeleri için kullandıkları bilgilerin güvenilir olup olmadığı konusunda tespit yapmak ve bu tespitlerin değerlendirilmesine olanak sağlamaktır. Böylece, bağımsız dış denetimin denetlenen firmaya, firmanın ortaklarına, firma ile ilişkisi olan üçüncü kişilere yararları da bulunmaktadır. Denetim türlerine uygun olarak çeşitli denetim teknikleri kullanılmaktadır. Bununla birlikte özü itibariyle yapılan denetimin genel, çalışma ve raporlama standartları da bulunmaktadır. Gerek yatırım fonlarını oluşturan mevzuat, gerekse denetim mevzuatı gereğince yatırım fonlarının iç denetimi bulunduğu gibi, bağımsız dış denetim ile birlikte ayrıca her zaman Sermaye Piyasası Kurulu'nun denetimine de tabi bulunmaktadır.
Keywords: Hukuk; Yatırım Fonları