Kültürel değerleri oluşturan boyutlara bağlı olarak , uluslararası işletme yöneticilerinin kararlarındaki farklılıkların incelenmesi ve buna yönelik bir uygulama - Ünal, Salim (My University, 2002)
Globalleşmenin gerçekleşmesiyle, ülkeler arasındaki sınırlar kalkmış, farklı ülkelerin işletme ve yöneticileri uluslararası pazarlarda yoğun bir şekilde çalışma durumuyla karşı karşıya gelmiştir. Uluslararası işletmeler, farklı kültürden yönetici ve çalışanların bir arada bulunduğu ve uluslararası pazarda farklı kültürden insanların olduğu ortamlarda faaliyet gösterdikleri için kültürel değerlerden oldukça fazla etkilenmektedirler. Uluslararası işletme yöneticilerin en önemli görevlerinden birisi, farklı kültürlerin olduğu uluslararası ortamlarda karar almaktır. Bu yüzden de gerek yöneticinin kendi kültürü olsun, gerekse işletmenin faaliyet gösterdiği ortamın kültürü olsun verilen karar ve kararın algılanması üzerinde etki yapar. Bu çalışma; uluslararası pazarlama yöneticilerinin verdikleri kararlarda kültürün etkilerini ortaya koymak için yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, uluslararası pazarlama ve pazarlarla ilgili tanımlar yapılmış, uluslararası pazarlamanın önemi ve işletmelerin uluslararası pazarlara girme nedenlerinden bahsedilmiştir. Yine bu bölümde pazarlama yönetimi ile pazarlama kültür ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, uluslararası pazarlamada sosyal ve kültürel çevre belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla kültürel farklılıkları belirleyen değerler tariflenmiş ve bölge, din, cinsiyet ve sosyal sınıfa göre kültürel farklılıklar belirtilmiştir. Yine bu bölümde kültürel değerleri oluşturan en önemli teorik boyutlardan bahsedilmiş ve bu boyutlara göre gruplandırılan kültürlerde baskın olarak öne çıkan veya yok olan değerler ortaya konmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, 43 uluslararası pazarlama yöneticisiyle 4 örnek vaka üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Yöneticilerin örnek olaylara verdikleri cevaplar, yöneticilerin demografik özelliklerine göre ayrı ayrı grafiksel ortamlara aktarılmıştır. Bu grafiklerin değerlendirilmesiyle de; uluslararası pazarlama yöneticilerin kararlarında kültüre bağlı bir farklılığın olup olmadığı araştırılmıştır.
Keywords: Büro hizmetleri; Büro yönetimi; Üretim Yönetimi; Yöneticiler; Yönetim ve yardımcı hizmetler