1994 ve 2001 istikrar politikalarının maliye politikları yönüyle karşılaştırılması - Sarı, Ahmet Serhat (My University, 2009)
Ekonomik Krizler, İstikrar Programları, Maliye Politikaları ÖZET 1994 VE 2001 İSTİKRAR POLİTİKALARININ MALİYE POLİTİKALARI YÖNÜYLE KARŞILAŞTIRILMASI Tüm dünyada ekonomik kriz kavramı, küreselleşme sonucu farklı bir boyut kazanmıştır. Önceleri sadece belli bir ülkeyi veya bölgeyi etkisi altına alan krizler, ticaret ve sermayenin serbestleşmesi ile tüm dünyayı etkiler hale gelmiştir. Türkiye de özellikle finansal serbestiye geçiş yaptığı 1980’li yıllar sonrasında sıklaşan krizlerle karşı karşıya kalmıştır. Özellikle 1994 ve 2001 ekonomik krizleri sonrasında ülke ekonomisinde ciddi hasar meydana gelmiştir. Bu olumsuzlukları gidermek için her iki kriz sonrasında IMF-destekli istikrar programları uygulamaya konulmuştur. Bu çalışmada 1994 ve 2001 istikrar programlarında uygulanmış olan maliye politikaları incelenmiştir. Hem 1994 hem de 2001 istikrar politikalarında uygulanan maliye politikaları karşılaştırıldığında amaç ve hedeflerinin bir çok benzerlikler gösterdiği ancak uygulama bakımından 2001 istikrar politikasının daha başarılı olduğu görülmektedir. Bunun nedeni olarak 2001 sonrası dönemde dünya ekonomik konjonktürünün Türkiye lehine olması ve siyasal otoritelerin uygulamadaki kararlılığı gösterilebilir. Economical Crisis, Stabilization Programmes, Fiscal Policies

COMPARISON OF STABILIZATION POLICIES OF 1994 AND 2001 IN TERMS OF FISCAL POLICIES The concept of economic crisis has lately gained a different dimension worldwide due to globalization. Previously economic crisis used to affect a specific region or country, however by the liberalization in trading and capital, it inevitably started to influence the whole world. Turkey was exposed to frequent crisis specifically since 1980s following the move into financial liberalization. Particularly following the economic crisis in 1994 & 2001, national economy sustained critical damage. In order to overcome the negative effects of these crisis, IMF supported Stabilization Programs were put into effect. In this study, the fiscal policies of the above mentioned Stabilization Programs are analyzed. When the fiscal policies of these (1994 & 2001) stabilization programs are compared, it can be explicitly noticed that goals and targets have many similarities, however 2001 stabilization program reached a greater success in application. It can be stated that this is caused by the world’s economic conjuncture being in favor of Turkey and the dedication of the political authorities in strictly applying the stabilization program.
Keywords: Ekonomi; Ekonomi Politikası; Ekonomik Kriz