İnsan ticaretine yönelik sivil toplum kuruluşlarının yaklaşımları : kadın ‘sömürüsü’ - Kahriman, Belkıs (My University, 2021)
Modern kölelik de diyebileceğimiz insan ticareti, 20. yüzyılın son çeyreğinden günümüze kadar ciddi bir dönüşüm geçirmektedir. Bu dönüşümü tetikleyen ekonomik kriz ve düşen yaşam standartları beraberinde kadınları ve çocukları hedef alan bir mekanizmaya dönüşmüştür. Bu durum insan ticareti bağlamında kadını metalaştırıp, sömürülen kişi hâline getirerek önemli bir insan hakkı ihlâli olarak ön plana çıkmaktadır. Konuyla ilgili olarak İnsan Hakları Dernekleri ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşları insan kaçakçılığı ve göçmenlere yönelik önemli çalışmalar yapmaktadır. Aynı kurumların kadın sömürüsünün yaşandığı aşağı mahalle diye de anılan yapılara yönelik ne tür çalışmalar yaptığı merak konusudur.Bu çalışmada insan ticaretine ilişkin sivil toplum kuruluşlarının kadın sömürüsünü engellemeye yönelik yaklaşımları ve yaptıkları çalışmaların yeterliliği, sağlık çalışanları algısı üzerinden değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin bu çalışmada yeterli düzeyde ele alınabilmesi için teorik çerçevede literatür analizi ve uygulama çerçevesinde ise karma araştırma yönteminin sıralı açıklayıcı tasarımı kullanılmıştır. Bu bağlamda ilk olarak araştırmaya katılanlara ‘Sivil Toplum Algı Ölçeği’ kullanılmış ve veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir. İkinci adımda ise, yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi ile elde edilen niteliksel verilerin sonuçları incelenmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde katılımcıların sivil toplum kuruluşlarına karşı olumlu yargıya sahip olduğu, ancak anket sorularıyla kadın derneklerinin kadın sömürüsü düzleminde beden işçiliğini engellemeye yönelik yeterli çalışmalar ve projeler yapmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Human trafficking, which we can also call modern slavery, is undergoing a serious transformation from the last quarter of the 20th century to the present day. The economic crisis that triggered this transformation and falling living standards have become a mechanism aimed at women and children. This situation stands out as an important violation of human rights by making women commoditized and exploited in the context of human trafficking. Related to this subject Human Rights Associations and Woman Non-Governmental Organizations are doing important work on human trafficking and migrants. It is a question that same institutions are doing what type of studies on the structures, which are also called the down neighborhood where women exploitation occurs.In this study, the approaches of non-governmental organizations related to human trafficking to prevent the exploitation of women and the adequacy of their work were evaluated over the perception of health workers. In order to adequately consider this evaluation in this study, literature analysis in the theoretical framework and sequential explanatory design of the mixed research method were used within the framework of the application. In this context, the 'Civil Society Perception Scale' was used for the first participants of the research, and the data were analyzed with the SPSS program. In the second step, the results of qualitative data were examined by semi-constructed interview method. As a result of the examinations, it was concluded that the participants had a positive judgment towards non-governmental organizations, however, with the survey questions, it was concluded that women's associations did not carry out adequate studies and projects aimed at preventing physical labor on the plane of female exploitation.
Keywords: Beden İşçiliği; Body Workers; Human trafficking; İnsan ticareti; Kadın Dernekleri; Non-governmental organizations; Political science; Sivil toplum örgütleri; Siyasal bilim; Women on Governmental Organizations