Sosyal bilgiler dersinde örnek olay, kanıt temelli öğrenme ve tartışma yöntemlerini bütünleştirmek : bir eylem araştırması - Ol, Cemal Gökhan (My University, 2025)
Sosyal bilgiler dersinde örnek olay, kanıt temelli öğrenme ve tartışma yöntemlerini bütünleştirmek : bir eylem araştırması İnsanlığın bilgiye ulaşabilmenin sınırlılığını deneyimlediği çağlar; internet teknolojileri ve dijitalleşme gibi kavramların hayatımıza girmesiyle yerini insan ömrü ve kapasitesini aşan bir bilgi çağına bırakmıştır. Artık bireylerin bilgi depolamak yerine olgu ve görüş arasında ayrım yapabilme; doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmanın yollarını keşfedebilme; çoklu bakış açılarını fark edebilme, kendisi için faydalı ve doğru bilgileri seçip alabilme, düşünsel ve ahlaki ikilemlerde doğru kararlar verebilme; eleştirel düşünebilme ve sosyal sorunları dengeli bir bakış açısıyla yorumlayıp çözüme kavuşturabilme gibi beceriler kazanmaya yöneltildiği açıktır. Sosyal Bilgiler dersi de günlük hayatla ve sosyal olaylarla kurduğu ilişki bağlamında bu becerilerin öğrencilere kazandırılması açısından önemli bir rol üstlenmektedir. Örnek olay, kanıt temelli öğrenme ve tartışma yöntemlerinin bütünleştirilmesine dayalı öğretim modelinin, Sosyal Bilgiler dersinin bu amaçlarına ulaşmayı kolaylaştıracağı düşünülmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın temel amacı; ortaokul 7. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinde örnek olay, kanıt temelli öğrenme ve tartışma yöntemlerini bütünleştiren öğretim modeline yönelik içerik ve etkinliklerin tasarlanması, bu modelin sınıf ortamında uygulanması ve uygulama sürecinde elde edilen verilerin öğrencilerin sosyal sorunları çözme becerilerine yansımaları bakımından derinlemesine analiz edilmesidir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması desenine göre şekillendirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak; ön ve son algı anketleri, araştırmacı ve öğrenci günlükleri, sınıf içi iletişimi yansıtan ses kayıtları, kanıtlara dayalı etkinlikler içeren çalışma yapraklarından yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analiziyle ve rubriklerle değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul ilinin Bakırköy ilçesine bağlı bir devlet ortaokulunda 7. sınıf öğrencisi olan 34 kişi oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda öğrencilerin örnek olay, kanıt, tartışma kavramlarına ve bu kavramlara dayalı olarak şekillenen öğretim yöntemlerinin uygulanabilirliğine ilişkin algılarında olumlu yönde bir değişim yaşanmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre çoklu bakışın deneyimlendiği tartışmaya dayalı öğrenme ortamlarının öğrencilerde eleştirel düşünme, kanıta dayalı çıkarımlar yapabilme, sosyal sorunlara çözüm üretebilme, argümanlarını daha iyi gerekçelendirebilme ve savunabilme, kendini daha iyi ifade edebilme gibi beceriler geliştirdiği görülmüştür. Örnek olay, kanıt temelli öğrenme ve tartışma yöntemlerinin bütünleştirildiği öğrenme ortamlarında; öğrencilerin derse katılımlarında ve konuşma sürelerinde artış yaşanması da demokratik ve yapılandırmacı öğrenme ortamlarının oluşturulması açısından önemli bir bulgudur. Bu yöntemlerin bütünleştirildiği öğrenme ortamlarında kendi görüşünü özgürce açıklama ve farklı görüşleri ya da bilgileri öğrenme imkânı bulan öğrencilerde Sosyal Bilgiler dersine yönelik olumlu tutum oluştuğu da tespit edilmiştir.

Solving social problems by integrating case study, evidence-based learning and discussion methods in social studies course : an action research The ages in which humanity experienced the limitations of accessing knowledge have given way to an age of information that transcends human life and capacity with the advent of concepts and phenomena such as internet technologies and digitalisation. Now, instead of storing information, individuals are encouraged to distinguish between facts and opinions; discover ways to access accurate and reliable information; recognise multiple perspectives; select and acquire information that is useful and accurate for themselves; make correct decisions in intellectual and moral dilemmas; and interpret and resolve social problems with a balanced perspective. The Social Studies course plays an important role in helping students acquire these skills in the context of their daily lives and social events. It is believed that a teaching model based on the integration of case studies, evidence-based learning, and discussion methods will facilitate the achievement of these objectives of the Social Studies course. In this context, the main objective of the study is to design content and activities for a teaching model that integrates case studies, evidence-based learning and discussion methods in the 7th grade Social Studies course, to implement this model in the classroom and to conduct an in-depth analysis of the data obtained during the implementation process in terms of its reflection on students' social problem-solving skills.The research was designed according to the action research design, which is one of the qualitative research methods. The data collection tools used in the research were pre- and post-perception surveys, researcher and student diaries, audio recordings reflecting classroom communication, and worksheets containing evidence-based activities. The data obtained in the research were evaluated through content analysis and rubrics. The study group consisted of 34 seventh-grade students from a state secondary school in the Bakırköy district of Istanbul. The results of the research showed a positive change in students' perceptions of the concepts of case study, evidence, and discussion, as well as the applicability of teaching methods based on these concepts. According to the results, it was observed that discussion-based learning environments, where multiple perspectives are experienced, develop skills such as critical thinking, making evidence-based inferences, generating solutions to social problems, better justifying and defending arguments, and better self-expression in students. The increase in student participation and speaking time in learning environments that integrate case studies, evidence-based learning, and discussion methods is also an important finding in terms of creating democratic and constructivist learning environments. It has also been determined that students who have the opportunity to freely express their opinions and learn different opinions or information in learning environments that integrate these methods have developed positive attitudes towards Social Studies.
Solving social problems by integrating case study, evidence-based learning and discussion methods in social studies course : an action research
Keywords: action research; çoklu bakış; discussion; evidence-based learning; eylem araştırması Case study; kanıt temelli öğrenme; multiple perspectives; Öğrenim ve öğretim; Örnek olay; Social sciences; Sosyal bilgiler; Study and teaching; tartışma