İlkokul üçüncü sınıf öğrencileri ile masal temelli karar verme etkinliklerinin öğrencilerin karar verme becerisi algısı düzeyine etkisinin incelenmesi : bir eylem araştırması - Güneypınar, Şeyma (My University, 2021)
Bu araştırmanın genel amacı; masal temelli etkinliklerle düzenlenmiş bir uygulamanın ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin karar verme becerilerine ve algılarına etkisini belirlemektedir. Bu amaç doğrultusunda aşağıda yer alan sorulara cevap aranmıştır:1.Ön etkinlik ve son etkinliğe göre öğrencilerin karar verme becerisi basamaklarını uygulama niteliği nasıldır?2.Masal temelli etkinliklerle hazırlanan karar verme becerisi öğretim sürecinin sınıf içi uygulamalarda etkililiği nasıldır?3.Öğrencilerin öntest ve sontest puanları arasında anlamlı bir fark var mıdır?Masalların karar verme becerisi üzerine etkisini belirlemek için bir uygulama tasarlanmıştır. Bu uygulamanın nasıl işlediği ve öğrencilere etkisi belirlenmek istenmiştir. Bu sebeple çalışmanın deseni eylem araştırmasıdır. Araştırmada üçüncü sınıfa devam eden 20 kişilik bir sınıf yer almıştır. Bu sınıf, İstanbul ili Sarıyer ilçesindeki bir özel okulda yer almaktadır. Araştırma 2018-2019 eğitim öğretim yılı bahar döneminde yürütülmüştür.Uygulamada her biri iki hafta süren üç oturum vardır. Her oturumda bir klasik masal (1. Tilki ile Leylek, 2. Şehir Faresi ile Tarla Faresi, 3. Ağustos Böceği ile Karınca) kullanılmıştır. Kullanılan masallarla ilgili etkinlikler, karar verme becerisi basamaklarını içermiştir ve her oturumun etkinlikleri dört ders saatinde tamamlanmıştır. Uygulamada yer alan diğer basamaklarla birlikte süreç on hafta sürmüştür. Uygulama öncesi ve sonrası katılımcıların karar verme becerisi durumlarını ve algılarını belirlemek için İlkokul Öğrencileri için Marmara Karar Verme Beceri Algısı Ölçeği (Demirbaş Nemli, 2018) ve ön – son etkinlik kullanılmıştır. Ayrıca veri toplama aracı olarak etkinlik çalışma kağıtları, öğrenci öz-değerlendirme formu ve araştırmacı günlüğü kullanılmıştır. Uygulamadan elde edilen veriler içerik analizi ve betimsel analiz yöntemi ile incelenmiştir. Analiz sonucunda elde edilen veriler şöyledir:1.Ön etkinlik ve son etkinliğe göre, masal temelli etkinliklerle hazırlanan karar verme becerisi öğretim sürecinin sınıf içi uygulamaları katılımcıların karar verme becerisini olumlu yönde etkilemiştir.2.Masal temelli etkinliklerle hazırlanan karar verme becerisi öğretim sürecinin sınıf içi uygulamaları incelendiğinde ve karşılaştırıldığında bu uygulamaların katılımcıların karar verme becerisini olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.3.İlkokul 3. ve 4. Sınıf Öğrencilerine Yönelik Karar Verme Beceri Algısı Ölçeği'ne göre, masal temelli etkinliklerle hazırlanan karar verme becerisi öğretim sürecinin sınıf içi uygulamaları sonucunda katılımcıların karar verme becerisi algıları değişmemiştir.

The general purpose of this research is; it determines the impact of a practice organized with fairy tale-based activities on the decision-making skills and perceptions of elementary school third graders. For this purpose, answers to the following questions are sought:1.What is the nature of applying the steps of students' ability to make decisions according to the pre-event and the final event?2.What is the effectiveness of the decision-making ability teaching process in in-class applications prepared with fairy tale-based activities?3.Is there a significant difference between students' pretest and last test scores?An application has been designed to determine the impact of fairy tales on decision-making ability. It was wanted to determine how this practice works and its effect on students. For this reason, the pattern of the study is action research. The study included a class of 20 people who continued to be third grade. This class is located in a private school in Sarıyer district of Istanbul province. The research was conducted in the spring semester of the 2018-2019 academic year.The app also has three sessions, each lasting two weeks. A classic fairy tale in each session (1. Fox and Stork, 2. Field Mouse with City Mouse, 3. Ant with Cica Beetle) was used. Activities related to the fairy tales used include steps of decision-making skills, and the activities of each session are completed in four lesson hours. The process took ten weeks with the other steps in the application. Marmara Decision Making Skill Perception Scale for Primary School Students (Demirbaş Nemli, 2018) and the final event were used to determine the decision-making ability status and perceptions of the participants before and after the application. In addition, activity work papers, student self-evaluation form and researcher journal were used as data collection tool. The data obtained from the application were examined by content analysis and dethralized analysis method. The data obtained as a result of the analysis are as follows:1.According to the preliminary event and the last event, the decision-making ability prepared with fairy tale-based activities positively affected the in-class practices of the teaching process and the participants' decision-making ability.2.When the in-class practices of the decision-making ability teaching process prepared with fairy tale-based activities were examined and compared, it was found that these practices positively affected the participants' decision-making ability.3.Elementary school 3rd and 4th. According to the Decision-Making Skills Perception Scale for Class Students, participants' perceptions of decision-making skills have not changed as a result of the in-class practices of the decision-making ability teaching process prepared with fairy tale-based activities.
Keywords: Education, Elementary; Eğitim, İlk; ilkokulmasalkarar verme primary schooltaledecision-making ability; Öğrenciler; Students