Sosyal etki ölçümü için sosyal yatırımın geri dönüşü (SROI) yöntemi : içerik analizi - Erkan, Yiğit Cumhur (My University, 2019)
Son yıllarda hesap verebilirlik, meşruiyet ve şeffaflık tüm sektörler için önemli konular haline gelmiştir. Tüm dünyada şirketler, STK’lar ve diğer organizasyonlar artan kamu beklentileri ve paydaş eleştirileri ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu artan beklenti ve eleştirilere cevap olarak, birçok farklı ölçüm ve raporlama yöntemi geliştirilmiştir. Bu çalışmada, SROI yöntemi kullanılarak oluşturulan sosyal etki raporlarının hangi yıllarda ve ülkelerde yapıldığını, hangi organizasyon ve faaliyet türlerinde kullanıldığını, bu faaliyetlerin kategorisini, faydalanıcılarını, paydaşlarını ve SROI oranları içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir.Bu inceleme sonucunda onaylanmış SROI raporlarının ülkeler bazında en çok İngiltere’de yayımlandığı görülmüştür. İngiltere’yi sırasıyla Tayvan, İrlanda ve Avustralya takip ettiği belirlenmiştir. Faaliyetlerin uygulayıcıları belirlendiğinde en çok rapor yayımlayan kuruluşların Sivil Toplum Kuruluşları (STK) olduğu gözlemlenmiştir. Bunun sebebi olarak STK’ların toplum yararına çalışan kuruluşlar olması olabilir. Ayrıca performanslarını paydaşlarına şeffaf bir şekilde göstermek istemeleri kendi meşruiyetleri için önemli olabilir. Projelerin türüne göre incelendiğinde değerlendirici SROI raporlarının çoğunlukta olmakla beraber tahmini raporların zamanla sayılarında artış gözlemlenmiştir. Bunun sebebi olarak SROI yönteminin tanınırlığı ve güvenilirliği arttıkça organizasyonların var olan projelerine finansal destek amacıyla tahmini raporlar yayımlamış olabileceği düşünülebilir. Ayrıca faaliyetlerin faydalanıcıları incelendiğinde gençler ve çocuklar en çok proje yapılan grup olarak dikkat çekmektedir. Gençler ve çocukları sağlık problemi olan bireyler takip etmektedir.

In recent years, accountability, legitimacy, and transparency have become important issues for all sectors. Companies, nongovernmental organizations (NGOs) and other organizations around the world face increasing public expectations and stakeholder criticism. In response to these increasing expectations and criticisms, many different measurement tools and reporting methods have been developed. In this study, in which countries and dates the social impact reports produced by using the SROI method, in which organizations and types of activities they used, the category of these activities, beneficiaries, stakeholders and SROI ratios were analyzed by content analysis method.As a result of this review, it was seen that the assured SROI reports were published mostly in the UK. The UK was followed by Taiwan, Ireland, and Australia, respectively. When the implementers of the activities were identified, it was observed that the organizations that published the most reports were NGOs. This may be because NGOs are organizations working for the benefit of the community. It may also be important for their legitimacy to want to show their performance transparently to their stakeholders. When the types of projects are analyzed, it is observed that the evaluator is the majority of the SROI reports, but the number of the forecast reports increases over time. The reason for this is that, as the recognition and reliability of the SROI method increases, it may be assumed that organizations may have published estimated reports for financial support to their existing projects. Also, when the beneficiaries of the activities are examined, young people and children are the groups with the highest number of projects. Young people and children are followed by individuals with health problems.
Keywords: Business; Corporate Social Responsibility; İşletme; Kurumsal Sosyal Sorumluluk Social Impact; Social Impact Measurement; Sosyal Etki; Sosyal Etki Ölçümü; SROI