Birinci basamak ve üçüncü basamak hekimlerin iletişim becerilerinin karşılaştırılması - Deniz, Rabia (My University, 2019)
ÖZETAmaç: İstanbul’un bir ilçesinde çalışan Aile Hekimleri ve İstanbul’da üçüncü basamak bir kamu hastanesinde hizmet veren uzman ve asistan hekimlerin iletişim becerilerini değerlendirmek ve iletişim becerilerinin sosyo-kültürel özelliklere göre farklık gösterip göstermediğini belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel tiptedir. Verilerin toplanmasında literatür incelenerek hazırlanmış sosyo-demografik özellikleri değerlendiren anket formu ve OWEN ve ÇELİK tarafından geliştirilen İletişim Becerileri Ölçeği kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmamıza 172 hekim katılmış olup, ASM hekimlerinin anket puanı hastane hekimlerine göre anlamlı şekilde yüksektir. İletişim ölceği puanında cinsiyetler arası anlamlı fark olmadığı, evli olma ve çocuk sahibi olmanın iletişim becerisini arttırdığı, hekimlik deneyimi ve yaş arttıkça iletişim becerisinin arttığı, mesleki memmuniyetin iletişim becerisini artırdığı, yaşamdan memmuniye ile iletişim becerisi arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı, gelir durumunun değerlendirilmesinde gelir durumunun iyiye doğru artışı ile iletişim puanı arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.Sonuçlar: Elde ettiğimiz verilerden yola çıkarak iletişim becerisinin çalışılan ortamla, mesleki memnuniyetle ve gelir durumu değerlendirmesi gibi birçok faktörle ilişkili olduğu görülmüştür. Ülkemizde hem tıp eğitimine hem de mezuniyet sonrası eğitimlere iletişimin entegre edilmesinin; hekimlerin sorunlarla başa çıkma, problemleri tanımlama becerilerine ve görüşme tekniklerine etkili olacağı düşünülmektedir.

SUMMARYGoal:The family physicians serving in İstanbul’s a district and the resident physicians and specialists working in tertiarycare public hospital in İstanbul were included to this study in order to evaluate their communication skills and to determine whether communication skills differ according to their socio-cultural characteristicsbMaterials and Methods: This research was a cross-sectional study. For data collection, a questionnaire composed of questions on sociodemographic characteristics based on the previous literature and Communication Skills Scale developed by OWEN and ÇELİK, was used.Results: 172 physicians participated in the study and the questionnaire scores of physicians serving at primary health care were significantly higher than that of hospital physicians. There was no significant difference between the genders in the communication scale questionnaire score, being married and having children increased the communication skills, the communication skills increased as the experience of medicine increased, there was a significant relationship between the increase in communication score.Discussion: According to our the data, communication were related to the working environment, professional satisfaction and many other factors such as income status. İntegration of an education on communication skills to the curriculum of medical school and postgraduate medical education may improve the skills of physicians on defining and solving problems, and their interview techniques.
Keywords: Aile Hekimi; Communication Skills; Halk sağlığı; Health; İletişim Becerisi Family Physician; Public health; Sağlık; Specialist Physician; Uzman Hekim