İyi yönetişim ve kamusal niteliği - Küçükkahyaoğlu, Medine (My University, 2019)
İyi yönetişim konusu, 1980 sonrası dönemde popülerlik kazanmış bir kavramdır. Tez çalışmasında, literatürde neo-liberal açıdan ele alınan iyi yönetişim kavramı; kamu maliyesi açısından ele alınmıştır. Sırası ile iyi yönetişim ve belirleyicileri ardından kamusal yarar ve iyi yönetişim arasındaki temel ilişkiye değinilmiştir. Ara başlıklar ile iyi yönetişimin kamusal yönünü kesintiye uğratan global konular da belirtilmiştir. Sonrasında Dünya Bankası’nın (DB), yönetişim ölçütleri verileri; Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) ülkeleri seçilerek analiz edilmiştir. Tez çalışmasının son bölümünde ise iyi yönetişim kavramını tamamlayan en önemli kelimeler belirlenmiştir. Bu kelimelerin, literatürde iyi yönetişimi konu edinen popüler makalelerde kaç kez kullanıldığını ölçen kelime analizi yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, iyi yönetişim kavramının belirsizliklerinin ortaya konarak, kavramın net bir biçimde eleştirel yönde tartışılmasına dikkat çekmektir. Kamu maliyesi ile iyi yönetişim arasında bir bağ kurarak, iyi yönetişimin gerçek manada demokrasi ve adalet önermelerinin güçlendirilmesine yönelik katkı sunmaktır.

Good governance is a concept that gained popularity in the post-1980 period. In this thesis, the concept of good governance that discussed in the literature in terms of neoliberal; is discussed in terms of public finance. It is referred the public interest and good governance followed by the basic relationship between good governance and it’s determinants respectively. Intermediate headings also highlight global issues that disrupt the public aspect of good governance. Then, the World Bank's (WB) data on governance criteria; Economic Development and Cooperation Organization (OECD) countries were selected and analyzed. In the last part of the thesis, the most important words that complete the concept of good governance are determined. Word analysis was conducted to measure the number of times these words were used in popular articles on good governance in the literature. The aim of this study is to draw attention to a critical discussion of the concept through highlight the uncertainties of the concept of good governance. And to establish a link between public finance and good governance and to contribute to the strengthening of democracy and justice propositions in the real sense of good governance.
Keywords: Adalet; Democracy; Demokrasi; Finance; İyi Yönetişim; Justice; Kamu Yararı; Maliye; Neo-liberalism; Neo-liberalizm Good Governance; Public Interest; Worldwide Governance Indıcators (WGI); Yönetişim Ölçütleri