Büyük Britanya’daki erkek dergiciliği - Gökalp, Alp (My University, 2004)
BÜYÜK BRİTANYA'DAKİ ERKEK DERGİCİLİĞİ 18. yüzyıl sonlarında Büyük Britanya sularına ulaşan dergicilik sektörü kendi içinde özel başlıklara ayrılabilmek için iki yüzyıl daha beklemek zorunda kalmıştır. Özel ilgilere yönelik dergilerin en gençlerinden sayılabilecek 'Erkek Dergileri' ise 80'lerin başında Amerika'da moda dergileri sektöründe bir başlık olarak ortaya çıkan ve daha çok homoseksüellerin takip ettiği bir sektör olarak gelişmiş, ama asıl doğuşu 90'ların ortasında İngilizlerin geliştirdiği 'lad (delikanlı)' formülü sayesinde yeniden şekillenmişti. Modayı, kendi sektörüne bırakıp kadın, futbol ve bira üçlemesi üzerine yönelen bu dergiler, '20. yüzyılın son büyük basıncılık başarısı' olarak görülüp ayakta alkışlanmışlardı. Fakat on yıl gibi kısa bir sürede, değişen okuyucu ilgilerinin sonucu itibariyle yükselişleri sekteye uğramış ve gösterilen ilgiyi karşılayamaz olmuşlardır. Yeni üretilen formüllerle de canlandırılamayan erkek dergiciliği, bugün ulaşabildiği son noktada, diğer dergi türleriyle aynı gelişim sürecini sürdürmektedir. MEN’S MAGAZINES IN GREAT BRITAIN Magazine sector which had reached great britain around 18th century had to wait for another two centuries to be able to divide into special titles within itself. As it is the one of the youngest of the magazines with a special focus on ‘Men’s Magazines’ have emerged with a title as a part of the fashion sector and moreover it has developed as a sector that homosexuals are more or less found of. Nevertheless, the real emerge was in the mid 90’s with the magazine called ‘lad’ and was shaped accordingly. As a magazine that left the fashion aside and mainly focused on woman, football and beer, it was seen as the ‘the biggest success of the 20th century media’. Unfortunately, within 10 years of time they weren’t able to fulfill the needs of the readers due to changes in the readers preferences. Men’s magazines which can not reach its previous success is now doing its best and is going through the same process of development just like other magazines.
Keywords: Erkek Dergiciliği_Büyük Britanya; Gazetecilik